ΕΙΝΑΙ ο 28ος Μεσημβρινός το νέο Ανατολικό Σύνορό μας με την Τουρκία;…του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ «δημοκρατία».

0
989

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ πως το Καστελόριζο είναι χαμένο όσον αφορά την επήρειά του στην οριοθέτηση της δικής μας ΑΟΖ;

Ο χάρτης που δημοσιεύουμε στο κέντρο του σημειώματός μας σήμερα περιέχει μια ιδιομορφία: Είναι τουρκικός αλλά μοιάζει πολύ με τη γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ – τμηματικής – που περιέχει και η συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Τέμνει τη Ρόδο στη μέση και αφήνει για το μέλλον την οριοθέτηση της ΑΟΖ του Καστελόριζου ανατολικώς του 28ου μεσημβρινού.

Συμπτωματικώς πρόκειται για τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει σήμερα οι Τούρκοι με ΝAVTEX.

Συμπτωματικώς, επίσης, πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεν, χωρίς όμως να έχουμε προσδιορίσει εκεί το εύρος των χωρικών μας υδάτων, είναι 6 ή 12 μίλια;

Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες τυπικώς δεν διαθέτουμε τίτλους γιατί η συμφωνία με την Αίγυπτο τα παρέπεμψε στο μέλλον.

Συμπτωματικώς, τέλος, πρόκειται για τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2019 η «Καθημερινή». Επρόκειτο για μια διαρροή τού τότε υπουργού Αμύνης Ευάγγελου Αποστολάκη, προειδοποίηση προς τους Τούρκους να μην επιχειρήσουν έρευνα σε αυτή την περιοχή με αφορμή αεροναυτική τους άσκηση.

Έπειτα από όσα συμβαίνουν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο έχω δύο ερωτήματα:

1.Είναι ο 28ος μεσημβρινός το νέο σύνορό μας με την Τουρκία στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου;

2.Δεχόμαστε πως το Καστελόριζο είναι «χαμένο» όσον αφορά την επήρειά του στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μας;

Το «δεχόμαστε» προκύπτει ως ερώτημα από την παθητική αντίδρασή μας στις σεισμικές έρευνες που διεξάγει το «Oruc Reis» στην υφαλοκρηπίδα μας.

Το «δεχόμαστε» προκύπτει από τη φράση κορυφαίας Ελληνίδας διπλωμάτου που φέρεται ότι είπε «μας δόθηκε μια ευκαιρία με την Αίγυπτο και την πήραμε», άρα ας συμβιβαστούμε με αυτήν στο πλαίσιο της νέας μοιρασιάς;

  1. Οδηγούμαστε σε σαλαμοποίηση της διαφοράς για θαλάσσιες ζώνες – χωρικά ύδατα – υφαλοκρηπίδα ώστε να λυθεί τώρα υπέρ των Τούρκων η διαφορά στον 28ο μεσημβρινό, υπέρ ημών νοτίως της Κρήτης και τα θέματα του Αιγαίου να αφεθούν για αργότερα, στη βάση όμως των νέων τετελεσμένων μειωμένης επήρειας των νησιών στη διαμόρφωση της υφαλοκρηπίδας;

Με κίνδυνο να «εγκλωβίσουν» – όπως με αυτό το ρήμα προειδοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον πατέρα Μπους το 1991 (Αρχεία, τόμος 10) – οι Τούρκοι τα νησιά μας διά της νέας υφαλοκρηπίδας;

Για την ιστορία, δημοσιεύω απόσπασμα από το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» του Φεβρουαρίου 2019 για τον 28ο μεσημβρινό (Βασίλης Νέδος). Οι ομοιότητες των χαρτών Μποστάνογλου με τη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου βγάζουν μάτια!

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here