Εκτός Ελέγχου…του Θανάση Καραμπάτσου.

0
264

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να είμαι σύντομος και λιτός. Όλη μέρα χθες παρακολουθούσαμε την πορεία των πύρινων μετώπων. Ήταν ένα διαρκές σπριντ που κατέληγε σε μαραθώνιο, για να μιλήσουμε με όρους ολυμπιακών αθλημάτων ένεκα των εν εξελίξει αγώνων στο Τόκιο.

Το μεγάλο άλμα δεν έγινε από τον κρατικό μηχανισμό, κι αυτό διαφαίνεται στην πράξη. Πολλά τα μέτωπα, σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Γρεβενά, Φωκίδα, συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και σήμερα η μέρα θα μοιάζει εφιάλτης καθώς οι καιρικές συνθήκες θα μεταβληθούν και θα σηκωθείς αέρας που θα τροφοδοτήσει με ορμή την πύρινη λαίλαπα που απλώνεται σε τόσα σημεία.

Η διαχείριση, παρότι οι κυβερνώντες αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχία να μη θρηνούμε (και) θύματα, έχει εξοργίσει τους πολίτες. Είτε δεξιοί είτε αριστεροί είτε κεντρώοι, βιώνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σώσει τις περιουσίες τους.

Αυτό προβάλλεται πλέον και μέσω των δελτίων ειδήσεων των καναλιών, καθώς οι απευθείας συνδέσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν «υγειονομικές ζώνες» προστασίας της κυβέρνησης.

Η οργή ξεχειλίζει, είτε μειλίχια είτε με φωνές και βρισιές. Οι πρώτοι που τ’ ακούνε είναι οι υπουργοί που σπεύδουν επί τόπου για να…συντονίσουν λες και δεν μπορούν να δώσουν εντολές από το γραφείο.

Υπήρξαν πολλά περιστατικά, μέχρι που είδαμε να δέχεται ακόμα και επίθεση ένα συνεργείο της ΕΡΤ στο Κρυονέρι. Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα από την Ηλεία, εκεί που πολίτες έξαλλοι ζητούν από τον πρωθυπουργό να στείλει ελικόπτερα.

Αλλά και δύο ακόμη, με έξαλλους κατοίκους από την Εύβοια και αλλού:

Ακόμη και μεταξύ τους ακούγονται βαριά λόγια, όταν οι τοπικοί παράγοντες πλέον έχουν νιώσει τη στενή πίεση της κοινωνίας τους για ουσιαστικές πράξεις κι όχι λόγια.

Τι χρειαζόταν να κάνουν οι κυβερνητικοί; Μερικές συμβάσεις να ανανεώσουν-δεν μπορούν οι οπαδοί του «μικρότερου κράτους» και της ιδιωτικοποίησης-ένα σωστό σχέδιο να εκπονήσουν-κατάφεραν να γράψουν έκθεση ιδεών κι όχι επίλυσης προβλημάτων-και να συντονίσουν.

Έμπλεοι αυτοθαυμασμού και με τις πλάτες του πετσοταϊσμένου μιντιακού συστήματος νόμιζαν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο. Με τη φόρα από την τραγωδία στο Μάτι, πάνω στην οποία έχτισαν πολιτικές καριέρες, νόμισαν ότι με άπνοια και με μοναδικό σχέδιο τις εκκενώσεις θα σώσουν την παρτίδα.

Τελικά η φωτιά αποδεικνύεται καθαρτήρια για το μέγεθος της πολιτικής αλητείας να υπάρχουν νεκροί από την πανδημία και να μην απολογείται κανείς και να καίγεται όλη η χώρα αλλά να περνάει η καμένη γη στα μουλωχτά με αλληλοσυγχαρητήρια.

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Η γύμνια τους κάποτε θα εμφανιζόταν. Το πολιτικό στριπτίζ γίνεται μέσα στην εποχή που κάνει μπάνια ο εξοργισμένος λαός. Αλλά…

Όλα καλά, αλλά ποιος αποκομίζει πολιτικά οφέλη από την τραγωδία; Η ΝΔ έφερε στα μέτρα της το Μάτι και ο ΣυΡιζΑ ορθώς δεν θέλει να επιτελέσει τυμβωρυχία.

Ποιος όμως θα αποδώσει ευθύνες; Πολιτικές κι όχι ποινικές, όπως υποσχόταν μαινόμενος ο Άδωνις το 2018.

Ποιος θα ξεδιαλύνει στους πολίτες ότι όλοι δεν είναι ίδιοι; Το θέμα είναι ποιος θα μετατρέψει την οργή σε πολιτική πράξη.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν καρπώνεται τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξανασκεφτεί ότι οι νεκροί της πανδημίας και οι φωτιές θα απέχουν μακριά από τις κάλπες. Ποιος θα τα θυμάται τότε αυτά;

Είναι λογική η σκέψη των επικοινωνιολόγων του πρωθυπουργού καθώς η οργή εξανεμίζεται ουσιαστικά όταν μετατρέπεται σε ψήφο μία φορά στα τέσσερα χρόνια …κι αν δεν απέχει ο ψηφοφόρος…

Η φθορά πάντα συνοδεύει την κυβέρνηση και το κόμμα που διαχειρίζεται κρίσεις και καταστάσεις. Αποκτά όμως τεράστια αξία όταν μετατρέπεται σε πολιτική πράξη. Αν το «φτάνει! ως εδώ» περάσει ως απαίτηση «εδώ και τώρα», αποκτά πολιτική χροιά.

Αν η οργή γεμίσει τους δρόμους απαιτώντας άμεσα μέτρα, απόσυρση δασοκτόνων νόμων και παραίτηση των ανίκανων, τότε θα έχει μεγαλύτερη σημασία. Γιατί δεν ψηφίζουμε μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια όταν η ζωή μας καίγεται τώρα αύριο θα είναι στάχτη.

Επιστρέφουμε στην παρακολούθηση των εξελίξεων στα πύρινα μέτωπα, που επισκίασαν και την όχι και τόσο καλή επιδημιολογική εικόνα. Η σημερινή μέρα θα είναι μεγάλη. Να προσέχετε μέχρι να τα ξαναπούμε.

Υ.Γ. Συγκλονίζει ο αντιπρόεδρος κοινότητας Αφιδνών.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα Πυροσβεστικό. Παρακαλάμε τρεις ώρες. Έχουμε 1.000 αστυνομικούς που δεν κάνουν τίποτα. Εγώ πυροσβέστες θέλω» φώναξε φανερά εξοργισμένος ο αντιπρόεδρος κοινότητας Αφιδνών στην κάμερα του Open.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here