Ελλάδα και Αίγυπτος «φρενάρουν» τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

0
696

O κατάπλους της φρεγάτας «Σαλαμίς» στις 21 Αυγούστου, (όπως είχε αναφερθεί και στο Πενταπόσταγμα), η παραμονή της για μία ημέρα στη νέα ναυτική βάση της Αιγύπτου «3η Ιουλίου» στην περιοχή Γκαργκούμπ και η συμμετοχή της σε άσκηση Passex με Αιγυπτιακή φρεγάτα δεν σηματοδοτούν απλώς την περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου: Έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι διευκολύνσεις που προσέφερε η Αίγυπτος στο ελληνικό πολεμικό πλοίο – και θα προσφέρει και στο μέλλον – ανοίγουν νέα σελίδα για τις ελληνικές δυνάμεις. Ουσιαστικά η Ελλάδα χάρη στους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας-Καΐρου αποκτά ένα… ορμητήριο, μια «Ελληνική» βάση δεκάδες μίλια νότια της Κρήτης, ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H φρεγάτα «Σαλαμίς» κατέπλευσε στην καινούργια Αιγυπτιακή βάση που εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, στα σύνορα με τη Λιβύη, κατά την επιστροφή της από την επιχείρηση «United Nations Interim Force in Lebanon» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και μόνο αμελητέα δεν θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ η δυνατότητα που παρέχεται σε ένα πολεμικό μας πλοίο να μπορεί να καταπλέει, να ανεφοδιάζεται και να τροφοδοτείται σε μια αιγυπτιακή βάση.

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο τα Ελληνικά πλοία να έχουν ισχυρή παρουσία σ’ αυτό το στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου με συνεκπαιδεύσεις και με μεταστάθμευση σε αιγυπτιακά λιμάνια;

Η απάντηση βρίσκεται στην ισχυρή σχέση που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Κάιρο εδώ και μία πενταετία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, η οποία εδράζεται μεν στην πάγια Ελληνοαιγυπτιακή φιλία, αλλά αναβαθμίζεται διαρκώς.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που βέβαια δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία, καθώς διαπιστώνει ότι η πανίσχυρη Αίγυπτος και η συνεργασία της με την Ελλάδα «φρενάρουν» τις προκλητικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρακολούθησε στις αρχές Ιουλίου την τελετή εγκαινίων της νέας ναυτικής βάσης της Αιγύπτου και την επόμενη εβδομάδα ο ομόλογός του, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, επισκέφτηκε τη χώρα μας.

Το πιο πρόσφατο δείγμα της Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας αλλά και του σεβασμού του Σίσι προς το ελληνικό στοιχείο και την Ορθοδοξία είναι η απόφασή του να δωρίσει έκταση 6.000 τ.μ. στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην περιοχή του Καΐρου, όπου χτίζεται η νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Εκεί θα στεγαστεί και η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.

Υ.Γ. Νέα στρατηγική κίνηση στον άξονα Κύπρου-Αιγύπτου: Στο Κάιρο χθες  Σάββατο 04/09/21 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Νέα στρατηγική κίνηση από την Κύπρο και την Αίγυπτο μέσα από τη συνάντηση της 4ης Σεπτεμβρίου στο Κάιρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε χθες στην αιγυπτιακή πρώτη διακυβερνητική συνάντηση συνοδευόμενος από το μισό Υπουργικό του συμβούλιο.

Στη διακυβερνητική συνάντηση του Καΐρου θα συζητηθεί όλο τα φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο ανώτατης ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπουργών. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Εμπορίου, Γεωργίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας καθώς και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» πως «στόχος της διακυβερνητικής συνάντησης είναι η τομεακή ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου». Όπως γίνεται αντιληπτό, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «η διακυβερνητική συνάντηση στο Κάιρο, συνιστά μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, δημιουργίας σχέσεων  με στρατηγικό χαρακτήρα».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

Υ.Γ.1. Δυναμική η παρουσία της Κύπρου στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2021» στην Αίγυπτο.

Με μία μεγάλη αποστολή 70 στελεχών, αριθμό με τον οποίο για πρώτη φορά συμμετέχει σε πολυεθνική άσκηση, η Κύπρος δίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου το δυναμικό της «παρών» στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2021» που διεξάγεται ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, παρουσία 21 συνολικά χωρών και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Με τη συμμετοχή της αυτή, «η στρατηγική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επιβεβαιώνονται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», στελέχη της Διοίκησης Καταδρομών και αξιωματικούς παρατηρητές του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων.

Στην άσκηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων χωρών οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here