Εξαιρετικά Σημαντικό – Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε Δικαστική Ομηρία;

0
249

Ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκτεθειμένος για ξέπλυμα ρώσικου χρήματος, εκβιάζεται να υπογράψει λύση που ευνοεί την Τουρκία…..τονίζει δεκασέλιδη έρευνα του Αμερικανού journalist John Helmer από τη Μόσχα, που αναδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Russia Today».

Κορυφαίες επισημάνσεις του αρθρογράφου είναι ότι:

Journalist John Helmer.

■ΗΠΑ και Βρετανία συν-αποτελούν τη σιαγώνα της μέγγενης που περισφίγγει τον πρόεδρο της Κύπρου οικογενειακώς.

■ Η Βίκυ Νούλαντ απομακρύνθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά στον χειρισμό του μηχανισμού των πιέσεων την έχουν διαδεχθεί ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις Νορβηγός ΄Εσπεν Μπαρθ ΄Εϊντε και ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτιέρες, με τους οποίους συγκρούστηκε ο κ. Κοτζιάς.

■ Η προωθούμενη λύση, που έχει αποδεχθεί ο Αναστασιάδης, προβλέπει την ΑΜΕΣΗ αναγνώριση της ιδιότητος και των δικαιωμάτων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους μετανάστες στην Κύπρο, με αντάλλαγμα την ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ  απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

■ Παρά τις εκρηκτικές συνέπειες της λύσης για τα σχέδια επανεκλογής του, ο Αναστασιάδης αισθάνεται αναγκασμένος να επιμείνει επειδή είναι ευάλωτος οικογενειακώς. Αντιδρά με επιθέσεις, για υπονόμευση της λύσης του Κυπριακού, κατά του κ. Κοτζιά και κατά της Ρωσίας, (πόζα αρεστή στη Δύση.)

■ Η στάση της Ρωσίας έναντι της εκμαιευμένης λύσης είναι διστακτική. Το υπουργείο των Εξωτερικών απέρριψε τις σπερμολογίες του περιβάλλοντος Αναστασιάδη και τόνισε την εμμονή της Μόσχας στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και την επιθυμία για λύση αποδεκτή από το σύνολο του πληθυσμού.

Michael Miller – Leonid Lebedev – Theofanis Phillipou.

Παραδοσιακή επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποτροπή ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου. Αλλά η στάση της ρωσικής Προεδρίας επηρεάζεται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του τομέα της ενέργειας, που εισηγούνται πιεστικά στον Πρόεδρο Πούτιν να ευνοήσει τον Ερντογάν.

Εάν απαιτηθεί απόδοση ευθύνης για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων να την επιρρίψει στους Κοτζιά και Αναστασιάδη.

–Τώρα αυτό για το οποίο πρωτίστως ενδιαφέρονται οι στρατιωτικοί και των μυστικών υπηρεσιών σύμβουλοι του Πούτιν είναι να καλοπιάνει τον Ερντογάν, προτού η κυβέρνηση Τραμπ αρχίσει να μοιράζει λουκούμια στους Τούρκους.

–Μολονότι το κουβάρι των εγκληματικών υποθέσεων του Λεμπέντεφ ξεκίνησε από τη Ρωσία, στο Κρεμλίνο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν για τις διασυνδέσεις του Λεμπέντεφ με τον Αναστασιάδη.

Το αφήνουν στην φροντίδα του ανωτάτου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, το οποίο στις 13 Ιανουαρίου διέταξε να σταματήσει η συγκάλυψη.

Η συγκάλυψη αφορά τα στοιχεία τα οποία ο συνεταίρος του Αναστασιάδη δικηγόρος Θεοφάνης Φιλίππου, ένας από τους δικηγόρους του Λεμπέντεφ, αρνήθηκε να παρουσιάσει στο δικαστήριο της Λευκωσίας, όπου αναγκάστηκε να παρουσιαστεί πρόσφατα για την υπόθεση Λεμπέντεφ, κατόπιν παραγγελίας της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Και τα στοιχεία αυτά αφορούν στα πρακτικά που κρατούσε ο Φιλίππου από τις συνεννοήσεις για την διαχείριση των διαφόρων υποθέσεων του Λεμπέντεφ και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ Λεμπέντεφ και Αναστασιάδη.

Οι ποινικοί φάκελοι του Λεμπέντεφ που απασχόλησαν στο δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη τον ίδιο (πριν γίνει πρόεδρος) τις δυο θυγατέρες και τον συνεταίρο του Φιλίππου, αφορούν:

α) στην κατηγορία της υπεξαίρεσης άνω των 200 εκ. δολαρίων από περιφερειακή επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Ρωσία.

β) την μεταφορά των χρημάτων σε εταιρείες στην Κύπρο,

γ) την αποστολή μέρους αυτού του κεφαλαίου σε λογαριασμούς του στην Νέα Υόρκη και

δ) την κατηγορία για κλοπή 180 εκ. δολαρίων από την γερμανική τράπεζα Κόμερτζμπανκ.

Υπάρχει επιπλέον το μυστήριο της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας από τον Λεμπέντεφ, με φροντίδα του Γραφείου Αναστασιάδη και την αγορά κατοικίας στη Λεμεσό, για τα οποία ωστόσο ο Φιλίππου κατέθεσε στο δικαστήριο αργότερα ότι διαβατήριο, κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Λεμπέντεφ στην Κύπρο δεν υπάρχουν.

Η δικηγορική εταιρεία Αναστασιάδη εμπλέκεται ευθέως στις εταιρείες Λεμπέντεφ στην Κύπρο, σ’ ένα αμερικανικό τραστ του Λεμπέντεφ, στους λογαριασμούς του στη Νέα Υόρκη και στις δικαστικές υποθέσεις άλλων αστικών διεκδικήσεων σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη και των εταιρειών του.

Για την σύγκρουση του Νίκου Κοτζιά με τον ΄Εϊντε, ο John Helmer αποδίδει στον πρώτο τις ακόλουθες φράσεις: «Κύριε Εϊντε, είσαι ένας υπάλληλος του ΟΗΕ, δεν είσαι μεσολαβητής και οφείλεις να κινηθείς σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο στρατός κατοχής πρέπει να αποχωρήσει.»

Ο Έϊντε είναι πρώην υπουργός Αμύνης της Νορβηγίας, που αποβλέπει να διαδεχθεί τον Νορβηγό Γιεν Στόλντεμπεργκ στη θέση του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες προωθεί την από πεντηκονταετίας ατλαντική στρατηγική να διατηρηθεί η Κύπρος υπό ΝΑΤΟϊκόν έλεγχο, με τις βρετανικές βάσεις στον Νότο και την τουρκική στρατιωτική κατοχή στον Βορρά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here