ΕΠΙΚΑΙΡΗ Δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

0
177

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία στην Τουρκία, στη σημερινή συγκυρία, όπου η αναθεωρητική στρατηγική της έχει ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα,  είναι αντίθετη στην  Κοινή Θέση της ΕΕ 2008/944.

Αυτή ναι μεν δεν είναι νομικά δεσμευτική, καλεί όμως  τα Κράτη Μέλη να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού́ που μπορεί́ να χρησιμοποιηθεί́ για επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή́ αποσταθεροποίηση.

Η διαφοροποίηση από την προγραμματική αυτή κατεύθυνση δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη μέχρι την διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως η Ισπανική, στην εφαρμογή μιας πολιτικής αρχών. Λογική είναι,  συνεπώς, η κριτική που ασκήθηκε, αν και είχε συχνά ιδεολογικοπολιτική προκατάληψη, σε σχέση, π.χ. με ανάλογες κριτικές προς την καγκελάριο Μέρκελ για τις γερμανικές προμήθειες.

Υπάρχουν όμως σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη ανάληψη των αναγκαίων διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποτροπή παρόμοιων προμηθειών. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Οκτώβριο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό με την οποία έθετε το ζήτημα.

Ούτε όμως σοβαρή προετοιμασία είχε προηγηθεί της αποστολής της επιστολής, ούτε ακολούθησαν άλλες διπλωματικές κινήσεις. Βαριά ευθύνη έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνάντησε έκτοτε επανειλημμένα τον Ισπανό ομόλογο του διμερώς και στο πλαίσιο των Med-9 και δεν φρόντισε να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις στη γειτονική χώρα, όπως η επίσκεψη εκεί του Πρίγκηπα διαδόχου των ΗΑΕ, η για πρώτη φορά συνομιλία Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν από το 2013, οι επαφές του τελευταίου με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δείχνουν πόσο εξωραϊσμένη και για εσωτερική κατανάλωση είναι η κυβερνητική αφήγηση για πλήρη απομόνωση της Τουρκίας και για άρδην μεταβολή των στρατηγικών σχεδιασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code