ΕΠΙΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!! Με Ελληνική ψήφο, τούρκος βουλευτής του ΑΚΡ, έγινε ο νέος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ…!!!

0
124

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μόνος του και η Τουρκία «απομονωμένη» όμως ένας Τούρκος διπλωμάτης, Βολκάν Μποζκίρ, φανατικός οπαδός του Ρ.Τ. Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πολιτικό στέλεχος του ΑΚΡ, εκλέχθηκε ως νέος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μάλιστα…και με την Ελληνική ψήφο!

Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ποια λογική υπερψηφίστηκε ο συγκεκριμένος ως νέος Πρόεδρος του ΟΗΕ…

Πολύπειρος διπλωμάτης, πάλαι ποτέ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και βουλευτής από το 2011 με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Μποζκίρ «εξελέγη» στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης με τη συναίνεση των συνολικά 28 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που συναπαρτίζουν την Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών του ΟΗΕ (Western European and Others Group) και μάλιστα ως ο μοναδικός υποψήφιος της συγκεκριμένης ομάδας.

Η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ομάδων (Regional Groups) των Ηνωμένων Εθνών, με τον πρόεδρο να προέρχεται κάθε χρόνο και από διαφορετική ομάδα. Κράτη όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ ανήκουν στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών.

Η Κύπρος από την άλλη, αν και κράτος-μέλος της ΕΕ, ανήκει στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Group).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει γνωστή ήδη από το φθινόπωρο του 2019 την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης με υποψήφιο τον Βολκάν Μποζκίρ.

Βουλευτής του AKP αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Μποζκίρ είναι ο πολιτικός που (ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής) έδωσε το πράσινο φως τον Δεκέμβριο του 2019 προκειμένου να εγκριθεί/επικυρωθεί το τούρκο-λιβυκό μνημόνιο περί των θαλασσίων οριοθετήσεων από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση!!

Ο ίδιος είχε διατελέσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code