Ερεύνα της NYT: Η πρωτοφανής «εισβολή» τουρκικών και οθωμανικών προτύπων μέσα από την τηλεόραση!

0
425

Ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα έθιξαν οι Νew York Times λίγο πριν την «αυτοκρατορική» επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στις ΗΠΑ: Αυτό της τουρκικής πολιτικής-πολιτισμικής διείσδυσης μέσω των τηλεοπτικών σίριαλ και των κινηματογραφικών ταινιών που αποθεώνουν την οθωμανική αυτοκρατορία και το ισλαμικό μεγαλείο.

Μόνο στην Ελλάδα, όπως εντόπισε σχετική έρευνα του «pronews.gr», τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί 9.500, περίπου, επεισόδια τουρκικών σίριαλ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προωθούν την τουρκική «κουλτούρα» όταν δεν προωθούν απευθείας την ισλαμική-οθωμανική κουλτούρα, όπως ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής».

Συνολικά έχουν προβληθεί 101 τουρκικά σίριαλ στην Ελλάδα πολλά από τα οποία σε καθημερινή βάση και με συνεχείς επαναλήψεις. Γιατί; Γιατί είναι φθηνά στην αγορά τους.

Αλλά πετυχαίνουν τον στόχο τους: Την προώθηση των τουρκικών προτύπων ζωής.

Γιατί είναι φθηνά; Πρώτον γιατί το κόστος παραγωγής τους είναι χαμηλό και δεύτερον γιατί υπάρχει ουσιαστική στήριξη, υλική και πολιτική από την τουρκική κυβέρνηση.

Οι τουρκικές παραγωγές Μοιράζονται σε 100 κράτη και αποφέρουν 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στη Τουρκία.

Φυσικά από οικονομικής άποψης είναι πραγματικά «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα 913 δις ευρώ του τουρκικού ΑΕΠ, αλλά σε επίπεδο επικοινωνίας των τουρκικών πολιτικών, ιστορικών και κοινωνικών θέσεων, ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός:

Συνολικά, 1,5 δις τηλεθεατές και θεατές στον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων και 7,5 εκατομμύρια Έλληνες, γίνονται κοινωνοί του νέο-οθωμανικού μεγαλείου.

Και στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο ρόλος των σίριαλ είναι τεράστιος: 5,5 ώρες την ημέρες διαθέτουν οι Τούρκοι για να απολαμβάνουν την «Made by Erdogan» τουρκική-ισλαμική «αλήθεια».

Μπορεί οι ξένοι να απολαμβάνουν «ακίνδυνα» τις ιστορικές «παπαριές» των νέο-Οθωμανών με τον ακατανίκητο Σουλεϊμάν και τα χαρέμια του, αλλά το ερώτημα είναι πώς οι Έλληνες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, των οποίων δεν έχουμε καμία διάθεση να αμφισβητήσουμε την αγάπη τους προς την Ελλάδα, σπρώχνουν τέτοια τηλεοπτικά σκουπίδια προβολής του Ρ.Τ.Ερντογάν στη χώρα.

Ξεκινήσαμε με τα «Σύνορα της Αγάπης» το 2005 και σήμερα οι Έλληνες έχουν δώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους Τούρκους παραγωγούς και εκατομμύρια ώρες ελεύθερου χρόνου για να απολαμβάνουν το οθωμανικό μεγαλείο.

Κι αν σας φαίνονται πιθανόν «εθνοκεντρικά» και όχι αρκούντως «παγκόσμιο-ποιημένα» αυτά που αποκαλύπτουμε, διαβάστε τι λένε οι NYT εδώ και ίσως καταλάβετε τι σημαίνει «γκρι» προπαγάνδα «a la Turka».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here