Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Μπόρις Τζόνσον – Ν. Κοτζιάς: «Αλλάξτε στάση στο Κυπριακό αλλιώς ξεχάστε τις βάσεις»!

0
152

Εκτάκτως συναντάται στην Αθήνα ο Βρετανός ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα επικεφαλή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περί σύμπραξης της Βρετανίας με τα τουρκικά συμφέροντα στο Κυπριακό και μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του, ότι από τη στάση της στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν το BREXIT και συνεπώς οι βρετανικές βάσεις στο νησί.

Η συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί στις 5:00 το απόγεμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 6:30 περίπου οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον Βρετανό ομόλογό του.

Η στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό το τελευταίο διάστημα κρίνεται ότι ευνοεί τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Ως λομπίστες των Τούρκων κατήγγειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, τον ΟΗΕ και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του οργανισμού για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Εϊντε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία, παρόντος, μεταξύ άλλων, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατήγγειλε την συμπεριφορά του διεθνούς διαμεσολαβητή ότι δεν διαπραγματεύονταν για τις δύο κοινότητες της Κύπρου αλλά για Τουρκία-ΕΕ!

Αναφέρει μάλιστα ότι επιχειρούν την υλοποίηση παλιών συμφωνιών και προσδίδουν μια φιλότουρκη ερμηνεία!

Aυτό όμως που έκανε τον Μπόρις Τ΄ζονσον να τρέξει να συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν η πρόσφατη δήλωσή του στη Λευκωσία!

Συσχέτισε τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό με τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit!!

Και αν κάποιος απορεί τι σημαίνει αυτό:

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα 27 κράτη-μέλη, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές των βάσεων του τελευταίου στην Κύπρο και να εξασφαλίσει το γεγονός ότι οι διμερείς συμφωνίες και ρυθμίσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές».

Στο κείμενο προβλέπεται η αναγνώριση των Κύπρο-βρετανικών διμερών συμφωνιών, οι οποίες είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ειδικά σε σχέση με το καθεστώς των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των βάσεων.

Ως συνέπεια της εξόδου από την ΕΕ, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν στο μέλλον να μετακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για τους Βρετανούς που εργάζονται στις βάσεις στην Κύπρο (και που μπορούν σήμερα να μετακινούνται ελεύθερα στην υπόλοιπη Κύπρο) θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι άμα η Αθήνα δεν θέλει τότε οι Βρετανοί δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στις βάσεις τους!

Το Λονδίνο, από την πλευρά του, έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να συσχετίσει το θέμα των βρετανικών βάσεων με τη διαπραγμάτευση για το Brexit, καθώς πρόκειται για υπερπόντιο βρετανικό έδαφος αλλά αυτό λίγη σημασία έχει

Η Βρετανία έχει δηλώσει διατεθειμένη από το δημοψήφισμα του 2004 να παραχωρήσει σημαντικό μέρος των εδαφών των βάσεών της, σε περίπτωση συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού.

Φυσικά με αυτή την κίνηση θεωρεί ότι οι Τούρκοι θα της δώσουν το ελεύθερο να μετακινούνται όπου θέλουν στην κυπριακή επικράτεια.

Ο Ν. Κοτζιάς είναι σκληρός διαπραγματευτής και το κυριότερο ξέρει πως να ασκεί πιέσεις.

Πρώτα «ξεμπρόστιασε» τους Βρετανούς για τον ρόλο τους και μετά τους εξήγησε με σαφήνεια τι μπορεί να τους κάνει για τιμωρία.

Υ.Γ. Σκληρό ροκ Βρυξελλών-Λονδίνου για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο λόγω Brexit.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here