Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων» του κορωνοϊού: Η Δυτική με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και η Ανατολική με μερικές δεκάδες.

0
400

Μια Ευρώπη χωρισμένη «στα δύο» λόγω κορωνοϊού: Η Ευρώπη που έχει κτυπηθεί αλύπητα από τον κορωνοϊό με χώρες σκληρής καραντίνας και απαγορεύσεων, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία να «γράφουν» 30.000 νεκρούς (η Ελλάδα είναι η μόνη χωρίς σοβαρή εξάπλωση και ελάχιστα κρούσματα και θύματα που έχει επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς) και αυτές της Ανατολικής Ευρώπης που ανεξήγητα (;) έχουν ελάχιστα κρούσματα και θύματα.

Αν δούμε τον χάρτη των κρουσμάτων θα δούμε ότι πολλές χώρες διατηρούν τον ρυθμό εργασίας τους και έχουν περιορισμένα κρούσματα που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ληφθούν ως τέτοια που θα πρέπει οι κυβερνήσεις τους να λάβουν μέτρα «αστυνομικού» χαρακτήρα με SMS, γραπτές άδειες εξόδου κλπ.

Έτσι βλέπουμε χώρες με κάπου 270 εκατ. συνολικό πληθυσμό όπως η Λευκορωσία που έχει μόλις 4 θανάτους, η Βουλγαρία με 17 θύματα, Σκόπια, 17, Σερβία 44, Ουκρανία 32, 10 θύματα για την Λιθουανία, 32 θύματα για την Ουγγαρία (ιδίου πληθυσμού με την Ελλάδα), 13 για την Εσθονία και μόλις 1 για την Λεττονία, Φινλανδία 20, η Κροατία με 8 θύματα, η Πολωνία με 75, η Ρωσία με 43, η Νορβηγία με 61, Τσεχία με 51,  το Αζερμπαϊτζάν με μόλις 5 θύματα και η Μάλτα που δεν έχει κανένα θύμα για να αναφέρουμε ορισμένες από αυτές.

Και βέβαια η Σουηδία με 373 θύματα, αλλά σχεδόν κανένα περιοριστικό μέσο ή η Ελβετία κάπου 700 θύματα και επίσης ελάχιστα περιοριστικά μέτρα.

Στον αντίποδα Ιταλία (βασικά η βόρεια περιοχή της κοιλάδα του Πάδου) με 15.362 νεκρούς, Ισπανία (επίσης η βόρεια περιοχή της) με 11.744, Γαλλία 7.650, η Βρετανία που εγκατέλειψε την τακτική της Ανοσίας Αγέλης και εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα με 4.313 νεκρούς, το Βέλγιο με 1313 κλπ.

Η παρακάτω δια-γραφική απεικόνιση είναι χαρακτηριστική:

Γιατί; Ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ «δυνατός» σε περιοχές με υψηλή υγρασία.

Το συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) σε σχέση με την αξιολόγηση κινδύνου για την COVID-19.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι τέσσερις κορωνοϊοί που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς ευθύνονται για το 10% έως 15% των κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Γνωστά και σαν κρυολογήματα, εμφανίζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα σε εύκρατα κλίματα, με αιχμή την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, ενώ ελάχιστα εντοπίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εποχική αυτή εμφάνιση των ιώσεων αποδίδεται στην ιδιότητα των κορωνοϊών να έχουν υψηλότερη σταθερότητα σε συνθήκες χαμηλής και μεσαίας υγρασίας (20% έως 50%), όταν το άμυνες του ανοσοποιητικού είναι υποβαθμισμένες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here