«Ευτυχισμένες Μέρες»

0
329

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου 14 – Πλάκα για τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία της Λίνας Ζαρκαδούλα.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961 στο Cherry Lane Theatre σε σκηνοθεσία του Alan Schneider, με την Ruth White ως Γουίννυ και τον John C .Becher ως Γουίλλυ. Κι έπειτα στο Λονδίνο, στο Royal Court Theatre το 1962 και στο Παρίσι, στο Théâtre de l’ Odéon το 1963.

Σε ένα σύμπαν απογυμνωμένο κι έρημο βρίσκουμε κοιμισμένους την Γουίννυ, μια γυναίκα «μισοθαμμένη» μέσα στη γη και τον άνδρα της Γουίλλυ.

Η ακινητοποιημένη Γουίννυ, υπόδουλη στο επιτακτικό χτύπημα του ρολογιού, έρχεται αντιμέτωπη με τον ατερμάτιστο χρόνο αλλά και με την απέραντη μοναξιά. Ο Γουίλλυ φιγούρα σχεδόν ανύπαρκτη αλλά απαραίτητος για εκείνη.

Μοναδικά της εφόδια η προσευχή, η ομπρέλα, η μεγάλη της μαύρη τσάντα με το περιεχόμενό της, και τέλος……οι λέξεις.

Η Γουίννυ μονολογεί ακατάπαυστα, το στόμα της μια πηγή που αναβλύζει απλές σκέψεις, στίχους των κλασσικών, θραύσματα αναμνήσεων , φόβους και την αδιάκοπη επιθυμία της να ζήσει «άλλη μια ευτυχισμένη μέρα» . Παρόλο τον εγκλωβισμό της, η Γουίννυ είναι εύθυμη, φιλάρεσκη, με χιούμορ, υπομονετική, γενναία, αισιόδοξη.

Σ΄ αυτό το «θεατρικό ποίημα» περιγράφεται τόσο γλαφυρά η αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, η φθορά του χρόνου, οι γεμάτες αποξένωση σχέσεις, η καθημερινή απογοήτευση και η ανυπέρβλητη μοναξιά.

Η Γουίννυ εύχεται να μην είχε ανάγκη να την ακούει κάποιος αλλά είναι ανθρώπινο… Ένα συγκινητικά ανθρώπινο έργο όπως μόνο η αιχμηρή και ταυτόχρονα τρυφερή πένα του Μπέκετ ήξερε να «πλάθει».

Η Γουίννυ και οι «Ευτυχισμένες μέρες» καταφέρνουν να μας εμφυσήσουν ελπίδα και δύναμη να αντιμετωπίσουμε ό, τι είναι για τον καθένα από μας πηγή εγκλωβισμού. Γιατί όπως είχε πει ο Μπέκετ, η Γουίννυ είναι «ένα πουλί με λαδωμένα φτερά», στο τέλος όμως την νιώθουμε να πετάει!

Τη Γουίννυ ερμηνεύει η Ναταλία Τσαλίκη και τον Γουίλλυ ο Δημήτρης Κανέλλος

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Σκηνικό – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Βλάχου
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου
Συμπαραγωγή: «Θέατρο Τέχνης» – «ΗΡΩ»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή – Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.00.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Παρασκευή: 15 € 10 € (Φοιτητικό – Γκρουπ – Σύλλογοι – Άνεργοι με κάρτα ανεργίας). Σάββατο – Κυριακή: 18 € 15 € (Φοιτητικό – Γκρουπ – Σύλλογοι – Άνεργοι με κάρτα ανεργίας).

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: τηλ.210 3222464 – 3236732 : Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 13.00 και 17.00- 22.00.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here