Ζημιές για την ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά! Τα ισοπέδωσαν όλα…

0
284

Για πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια (1999-2019) κερδοφόρων ισολογισμών η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε πέρυσι ζημιές ύψους 66.100.000 ευρώ! Η διοίκηση της εταιρίας δικαιολόγησε τις ζημιές υποστηρίζοντας ότι προχώρησε στον σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020, ύψους 157.500.000 ευρώ, η οποία επιβάρυνε εφάπαξ τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Ωστόσο, παρά τις ζημιές, η ΕΥΔΑΠ θα δώσει για 22ο συνεχόμενο έτος μέρισμα ύψους 50.000.000 ευρώ ή περίπου 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Το γεγονός ότι δίνει μέρισμα παρά τις ζημιές εξηγείται γιατί το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ με ποσοστό 61% (Δημόσιο 50% και 11% ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρίας, την προσεχή δεκαετία αναμένεται να δαπανήσει 1,1 δις ευρώ αφενός για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων και μετρητών, αφετέρου για την επέκταση του δικτύου της στην ανατολική Αττική, επιδίωξη που αναμένεται να ευνοήσει και τη διεύρυνση της θέσης της.

Ειδικότερα, στόχος είναι να αυξηθεί (από μόλις 0,5% τον χρόνο σε 2% τον χρόνο) ο ρυθμός αντικατάστασης του παλιού δικτύου της ΕΥΔΑΠ, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 60 χρόνια, όταν ο μέσος όρος των δικτύων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα 38 χρόνια.

Παράλληλα, με την αντικατάσταση του δικτύου θα προχωρήσει και το σχέδιο για τους «έξυπνους» υδρομετρητές και μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως από το 2022 θα αρχίσει σταδιακά η αντικατάσταση παλαιών με «έξυπνους» υδρομετρητές. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει πως όλοι οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική έχουν προκηρυχθεί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η ΕΥΔΑΠ πρέπει πάντοτε να είναι κερδοφόρα!

Οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας θα πρέπει να λειτουργούν με πλήρη «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που είναι ευρέως γνωστός. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι κερδοφόρες, να έχουν έσοδα και έξοδα, να συμβαδίζουν απολύτως με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και να είναι υποχρεωτικά εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Μέτοχοι μειοψηφίας τους όμως θα πρέπει να είναι κυρίως οι μικροεπενδυτές-πολίτες του κράτους που δραστηριοποιούνται, οι οποίοι θα απολαμβάνουν τα όποια οφέλη Υπεραξίας δημιουργούνται από την ορθολογιστική, και διεθνώς ανταγωνιστική λειτουργία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code