Ζητείται λύση για άμεση μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού σχολείου Ν. Ερυθραίας.

0
190

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας ζητεί λύση για την άμεση μεταστέγαση του συνόλου του σχολείου σε κατάλληλο και ασφαλές σχολικό συγκρότημα.

Μείζον θέμα για την ασφάλεια των 300 μαθητών και των 50 εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χώρους του ετοιμόρροπου σχολείου δημιουργείται από την ίδια την έκθεση επικίνδυνων οικοδομών της Υπηρεσίας Δόμησης Νέας Ιωνίας, όπου υπάγεται ακόμη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, βάσει της οποίας: «οι διώροφες οικοδομές του σχολικού συγκροτήματος είναι επικίνδυνες από άποψη στατική και δομική, κοινώς ετοιμόρροπες» και ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, την«άμεση αχρησία όλου του σχολικού συγκροτήματος» τόσο για τα κτίρια όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο, για την αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος ή απώλειας ανθρώπινης ζωής και ενίσχυση-αποκατάσταση φέροντος οργανισμού, όπου και αν απαιτηθεί».

Τουλάχιστον πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να επισκευαστεί και να επαναλειτουργήσει το «πληγωμένο» σχολικό κτίριο, όπως εκτιμά η ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ).

Γενικά οι μελέτες επισκευής είναι πιο περίπλοκες από τις μελέτες ενός νέου έργου και το γεγονός ότι το κτίριο είναι διατηρητέο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους χρόνους. Παρόλα αυτά, δεν έχει συσταθεί ακόμα η πενταμελής επιτροπή ελέγχου σχολικών κτιρίων για τη μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο κατάλληλο κτίριο. Προς το παρόν, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, στο προαύλιο του στατικά και δομικά επικίνδυνου σχολικού συγκροτήματος.

Η παραπάνω λύση προκρίθηκε έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχείο των εμπλεκομένων φορέων, των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων, κατά την οποία ο διευθυντής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, πρότεινε τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «αποδόμησής» του! Ωστόσο, αυτή η «προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης» δείχνει να διαιωνίζεται, σε ένα σχολείο που μετατρέπεται σταδιακά σε… εργοτάξιο.

Τεταμένο κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ακόμη και τη συνδρομή εισαγγελέα, προκειμένου ο Δήμος Κηφισιάς και οι συνυπεύθυνοι φορείς να δρομολογήσουν τάχιστα τη μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, επικαλέστηκαν οι γονείς στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, μετά και το χαρακτηρισμό του δημάρχου Κηφισιάς Γ. Θωμάκου, περί «θεατρινισμών» από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έκαναν λόγο για «εμπαιγμό» από τον Δήμο και κατήγγειλαν ότι «300 παιδιά και οι δάσκαλοί τους βρίσκονται παράνομα σε σχολικό κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο και σε χώρο εργοταξίου».

Αν και έχουν ληφθεί υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας και αποκλεισμού των επικίνδυνων σχολικών χώρων, τα παιδιά παραβιάζουν και εισέρχονται σε αυτούς, προκειμένου να πιουν νερό ή να κάνουν την ανάγκη τους, ενώ το διδακτικό προσωπικό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα γραφεία του ετοιμόρροπου κτιρίου.

Ο κ. Θωμάκος ενημέρωσε τους γονείς ότι η ΚΤΥΠ Α.Ε. θα αναλάβει την επισκευή – ενίσχυση – επέκταση του σχολικού συγκροτήματος, ο Δήμος Κηφισιάς δρομολογεί ήδη τις σχετικές μελέτες (ενίσχυσης, αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) για τη δημοπράτηση του έργου και προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρόνοι ολοκλήρωσης, ενώ με δικές του δαπάνες ο Δήμος θα προχωρήσει μέχρι και την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς απαίτησε Γενική Συνέλευση των γονέων, για να διαπιστωθεί «αν υπάρχει αλλαγή απόφασης σχετικά με τον προσωρινό χώρο στέγασης» και ξεκαθάρισε ότι «όσο δεν μας παρακινούν γονείς και διδάσκοντες, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο».

Το επόμενο ραντεβού του Δήμου, της σχολικής κοινότητας και των γονέων δόθηκε για τις 24/2, στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και θα εξεταστούν οι τωρινές συνθήκες διδασκαλίας, οι πιθανοί χώροι μεταστέγασης και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here