Ηχηρό Μήνυμα Κύπρου-Ισραήλ με την διεθνή άσκηση «ΙΑΣΩΝ-1/2023-BLUE SUN».

0
293

Η Διεθνής Αεροπορική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΑΣΩΝ-1/2023-BLUE SUN», διεξήχθη από τις 7 μέχρι τις 11 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ.

Ανακοίνωση από το ΓΕΕΦ αναφέρει ότι η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΠΑ).

Στο πλαίσιο της άσκησης πτητικά μέσα της ΙΠΑ μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, από την οποία και εκτελούσαν τα διάφορα σενάρια.

Όπως αναφέρεται, σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη ΔΑ και την ΙΠΑ, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της ΙΠΑ στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε, ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας, καθώς και του συστήματος αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και προσβολής χερσαίων στόχων, διεξαγωγή αεροπορικών γυμνασίων, καθώς επίσης και πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας.

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση, την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή, καθώς επίσης για το επίπεδο ετοιμότητας, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του.

Σημείωσε επίσης, ότι η άσκηση αναδεικνύει τη στρατηγική σχέση και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας, να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες υποδοχής και υποστήριξης αυξημένου αριθμού πτητικών μέσων καθώς και στην εκτέλεση κοινών επιχειρησιακών σεναρίων, ενισχύοντας μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνικών γνώσεων, το επίπεδο εκπαίδευσης, συν-αντίληψης και δια-λειτουργικότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here