Η αίγλη του παρελθόντος….πυξίδα του μέλλοντος.

0
213

190 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το καλοκαίρι η πόλη που «γεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αφιερώθηκε στον Λόγιο και Κερδώο Ερμή, η γνωστή σε όλους μας Ερμούπολη της Σύρου.

Γι' αυτό τον σκοπό, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, με την αρωγή του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, θα συνδιοργανώσουν τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 θα παρουσιαστεί έκθεση ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα στο κτίριο που στεγάζεται το Λ.Ε.Σ, με παλαιά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και ενδύματα τα οποία αναφέρονται στην εποχή της ίδρυσης της Ερμούπολης, την προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για την πόλη του Ερμή (η έκθεση θα διαρκέσει και για τις δύο υπόλοιπες ημέρες του εορτασμού), ενώ στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου μικρά ξύλινα σκάφη θα μεταφέρουν τα μέλη της ομάδας που θα αναπαραστήσουν τους πρόσφυγες που είχαν έλθει στο νησί.

Το Σάββατο, 27 Αυγούστου το απόγευμα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β', θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, καθώς και σύντομη ομιλία από τον πρωθιερέα του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως, π. Εμμανουήλ Συρίγου που θα αναφέρεται στον θρησκευτικό χαρακτήρα της πόλης καθώς και στον πλούτο και θησαυρό των θρησκευτικών κειμηλίων και λατρευτικών αντικειμένων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.

Μετά το πέρας, όπως ακριβώς διηγούνται οι ιστορικές πηγές, θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της πόλης, όπου οι δημογέροντες, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Λουκά Ράλλη, αποφάσισαν να ονομάσουν επίσημα την πόλη τους Ερμούπολη.

«Υπό την σκέπην του Ερμού, εφόρου του εμπορίου συνέστη και προήχθη η πόλις», δήλωσε και ομόφωνα η συνέλευση «κοινή ψήφω έκλεξαν δημογέροντας κατά τον τρόπο των άλλων επαρχιών και ούτως εσυστήθη τώρα πρώτον Κοινόν της νέας ταύτης πόλεως, ήτις ωνομάσθη Ερμούπολις».

«Ερμούπολιν! Ερμούπολιν!» φώναξαν όλοι οι δημογέροντες, και μέσα σε λίγα χρόνια συντελέστηκε ένα αστικό θαύμα.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 28 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός στο θέατρο "Απόλλων". Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την κύρια ομιλία με αναφορά στην ιστορία της Ερμούπολης από τον καταξιωμένο καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με προβολή σημαντικών Συριανών του πνεύματος όπως των Εμμανουήλ Ροϊδη, Δημητρίου Βικέλα, Γεωργίου Σουρή, Ρίτας Μπούμη-Παπά και Μάνου Ελευθερίου σε μια διαδρομή η οποία θα εμφανίζει την πνευματικότητα της Ερμούπολης ως ιστορική συνέχεια από το παρελθόν ως το παρόν .

Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου από την Ορχήστρα των Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εορτασμό συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και φορείς όπως ο Πήτερ Τιμπόρης και το Φεστιβάλ Αιγαίου, η Βαλεντίνη Ποταμιάνου και το Ινστιτούτο «Κυβέλη», ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού, όπως ο Θεατρικός Σύλλογος «Σουρής», ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης, και πολλοί άλλοι.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις πρόκειται να δοθεί πανελλαδικός χαρακτήρας προκειμένου να τιμηθεί η Ερμούπολη. Το μεγαλύτερο εμπορικό, βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας του 19ου αιώνα.

Το πρώτο μεγάλο λιμάνι του ελληνικού κράτους και το πρώτο πραγματικά εμπορικό κέντρο της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Της μόνης αμιγούς νεοκλασικής πολιτείας του 19ου αιώνα στην πατρίδα μας.

Της πανέμορφης Ερμούπολης, στην οποία «ότι συνέβαινε σε αυτήν, συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα»!

Υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση:
ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here