Η ΒΑΘΥΓΑΛΑΖΗ πτέρυγα της ΝΔ στην κηδεία του έκπτωτου!…του Στράτου Ιωακείμ.

0
120

Διχασμένη η Νέα Δημοκρατία που πασχίζει να κρατήσει τα κεντρώα προσχήματα αλλά και να μην απογοητεύσει τη φιλοβασιλική Δεξιά. Πώς τους υποδέχθηκαν οι νοσταλγοί του Γκλίξμπουργκ.

«Παρέλαση» νεοδημοκρατών Bουλευτών-νυν και πρώην-στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον τέως.

Από τους πρώτους που έσπευσαν στο «κεκαλυμμένο» λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθέριου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μερίδα συγκεντρωμένων. «Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς» φώναξαν ορισμένοι που συνέχισαν ύστερα με το σύνθημα «Ψωμί-ελιά και Κώτσο βασιλιά».

Ο κ. Σαμαράς είχε προχωρήσει πρώτος σε παρέμβαση-«άδειασμα» στη μεσοβέζικη στάση Μητσοτάκη για την ταφή «ιδιώτη» και όχι δημοσία δαπάνη, «απελευθερώνοντας» δεξιούς συναδέλφους του που τον ακολούθησαν γνωστοποιώντας την απόφασή τους.

Στο προσκύνημα βρέθηκαν επίσης η Eυρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτιστήρα του Γκλίξμπουργκ, ο Yπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι νεοδημοκράτες Bουλευτές Μεσσηνίας και Λακωνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Θανάσης Δαβάκης, αντίστοιχα.

Και η «παρέλαση» συνεχίστηκε με τον πρώην Bουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Δημήτρη Καμμένο (διαγραμμένοι από Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛΛ αντίστοιχα).

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αν και θα ήθελε δεν παραβρέθηκε καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό.

Επίσημα την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Λίνα Μενδώνη και Παναγιώτης Πικραμμένος δεν έτυχαν και της καλύτερης υποδοχής καθώς αποδοκιμάστηκαν άγρια με την Υπουργό Πολιτισμού να δέχεται τα περισσότερα πυρά. «Ουστ από εδώ» και «έξω μωρή» ακούστηκε από το πλήθος, σε μια ντροπιαστική στιγμή για τη Δημοκρατία μας.

Φυσικά, εντελώς διαφορετική υποδοχή επεφύλασσαν οι συγκεντρωμένοι στον Αντώνη Σαμαρά που τον χειροκρότησαν.

Η διχασμένη Νέα Δημοκρατία, με την ίδια αμηχανία που διαχειρίστηκε την κηδεία της «Φρειδερίκης» το 1981, με την ίδια ρητορική που προσπαθούσε να πείσει για την εκπροσώπησή της στην κηδεία, με την ίδια αγαρμποσύνη που επιχειρούσε να ψαρέψει ψήφους σε χουντοβασιλικά νερά, έστησε σήμερα το μοναρχικό σόου της «κηδείας του ιδιώτη» φανερώνοντας τη δύσκολη θέση να κρατήσει τα κεντρώα προσχήματα αλλά και να μην απογοητεύσει τη φιλοβασιλική δεξιά.

«Τη δεξιόστροφη στροφή της πολιτικής Μητσοτάκης, τις υπόγειες πολιτικές διαδρομές αλλά και των εσωκομματικό ανταγωνισμό εν όψει εκλογών»…σχολιάζει επικριτικά ο Ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος.

«Οι Βουλευτές της ΝΔ που θα παραστούν στην κηδεία Κωνσταντίνου δεν το κάνουν από σεβασμό στην ιστορία»…τονίζει σε αιχμηρή ανάρτησή του στο Twitter σημειώνοντας πως «το ρημαδιό στο Τατόι τους εκθέτει» αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «θλιβερό θέαμα».

Παύλος: «Πατέρα μου Βασιλιά μόνο εσύ έσωσες την τιμή της Δημοκρατίας το 1967»!

Ο πρωτότοκος υιός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος προσφώνησε τον πατέρα του ως Βασιλιά ενώ και οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες τον μνημόνευσαν και αυτοί ως Βασιλιά!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο μύθος του «Δημοκράτη» βασιλιά…του Τάσου Κωστόπουλου.

Δεν πρόλαβε καλά καλά να κλείσει εικοσιτετράωρο από την αποδημία εις Κύριον του τέως βασιλιά, και οι σοβαρές αθηναϊκές εφημερίδες της κεντροδεξιάς βάλθηκαν ν’ αποκαταστήσουν την δημόσια εικόνα του, κακοποιώντας βάναυσα κάθε έννοια ιστορικής αλήθειας.

Πολυσέλιδα «ιστορικά» ρεπορτάζ, τα περισσότερα από τα οποία θα ήταν μάλλον πιο συγκρατημένα (και αυτό-κριτικά) αν είχαν γραφτεί απευθείας από την Άννα Μαρία, πλάσαραν ασύστολα το περασμένο τριήμερο τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του ίδιου του Κωνσταντίνου σαν αξιόπιστη, τάχα μου, βιογραφία του.

Σταθερή επωδός αυτών των αγιογραφιών υπήρξε-μεταξύ άλλων-ο ισχυρισμός πως ο εκλιπών «υπέκυψε» μεν σε μια πρώτη φάση στη χούντα, προσπάθησε όμως στη συνέχεια να μας απαλλάξει απ’ αυτήν, διακινδυνεύοντας (και χάνοντας τελικά) το θρόνο του.

«Ο τέως βασιλιάς αν μη τι άλλο έκανε τον αγώνα του για να ρίξει τη χούντα–και μπορεί να μην είχε επάρκεια στην οργάνωση κινημάτων, αλλά γνώριζε το κόστος της ενδεχόμενης αποτυχίας. Όμως έδωσε αυτόν τον αγώνα, τον οποίο η ιστορία αναμφίβολα εις το εξής θα του αναγνωρίσει με πολύ μεγαλύτερη αντικειμενικότητα απ’ ότι συνέβη μέχρι σήμερα»…διακήρυξαν λ.χ. τα πάλαι ποτέ αντιβασιλικά «Νέα» (11/1) δια χειρός Γιώργου Μαλούχου, αποφαινόμενα με κάθε σοβαρότητα πως ο Γκλίξμπουργκ έχασε τελικά το θρόνο του επειδή «θέλησε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία».

Η επίκληση της «αντικειμενικότητας» είναι βέβαια αστεία, όταν προέρχεται από τον άνθρωπο που συν-έγραψε προ ετών τα επίσημα απομνημονεύματα του ίδιου του τέως (Βασιλεύς Κωνσταντίνος, «Χωρίς τίτλο», συγγραφική αρωγή: Γεώργιος Π. Μαλούχος, Αθήνα 2015, Εκδόσεις Το Βήμα.

Η ουσία βρίσκεται, ωστόσο, αλλού: Στον ορατό κίνδυνο αυτές οι επιμνημόσυνες δημοσιογραφικές ψαλμωδίες να εκληφθούν τελικά σαν αξιόπιστες αφηγήσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ευρύτερη προσπάθεια ανακατασκευής της συλλογικής μνήμης (των νεώτερων ιδίως γενιών) για την κρίσιμη εκείνη ιστορική περίοδο, την τόσο καθοριστική για τη διαμόρφωση της σημερινής κοινωνίας.

Το 1967, πάντως, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν προσπάθησε με το δικό του «κίνημα» ούτε να ανατρέψει τη δικτατορία ούτε ν’ αποκαταστήσει κανενός είδους Δημοκρατία. Να επαναφέρει το εθνοσωτήριο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου στη «φυσική» του κοιτίδα θέλησε, απαλλασσόμενος από «την βουλιμία των ολίγων σφετεριστών» του κι ανεβάζοντας στην εξουσία μια χούντα στρατηγών μ’ επικεφαλής τον ίδιο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί ν’ ανατρέξει σε δυο σχετικά ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν παλιότερα στην «Εφ.Συν», στη στήλη μου «Το φάντασμα της Ιστορίας»:

  • Μια λεπτομερή ανάλυση του βασιλικού «αντί-πραξικοπήματος» της 13ης Δεκεμβρίου 1967 («Οπερέτα με ανθρωποθυσίες», «Εφ.Συν», 16/12/2017) και, δευτερευόντως,
  • Μια παρουσίαση βιβλίου, που αποκάλυψε δυο (ακόμη) νεκρούς του «αναίμακτου» Βασιλικού κινήματος (Οι άγνωστοι πεσόντες ενός μίνι «εμφυλίου», «Εφ.Συν», 19/12/2020).

Γιατί, όπως έλεγε και κάποιος παλιός, όσοι ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here