Η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της ξέπλυναν την Κατοχική Δύναμη: Ευρωπαϊκό χαλί για ολοκλήρωση των τετελεσμένων…του Κώστα Βενιζέλου.

0
271

Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν μπλοκάρει κάθε έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενθαρρύνοντας την τουρκική επιθετικότητα.

Η στάση τους, καθώς και μιας άλλη ομάδας εταίρων μας, ξεπλύνουν την επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και αφήνουν τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν να εφαρμόζει βαθμηδόν τη στρατηγική ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου.

Δίπλα στους Γερμανούς, σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου νομικού, Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα (πηγή sigmalive).

Παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή, δεν αναμένονταν αποφάσεις, ωστόσο, υπήρχε μια ελπίδα πως η Ένωση θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Ούτε μήνυμα δεν επέτρεψε να σταλεί, το Γερμανικό μπλοκ. Το προσχέδιο δήλωσης, που προετοίμασε και παρουσίασε η Αθήνα απορρίφθηκε από τους Γερμανούς και τους συνοδοιπόρους τους.

Πέραν από την Γερμανική Προεδρία της Ένωσης, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι ΗΠΑ, εξ όσων έγινε γνωστό δεν ευνοούν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αναπτύσσουν ένα αφήγημα πως οι κυρώσεις δεν βοηθούν και ότι προέχει η έναρξη διαλόγου. Διάλογο προκρίνουν τόσο η Αθήνα όσο και Λευκωσία. Και σαφώς αυτή είναι η επιδίωξη. Ωστόσο, με τη στάση των τρίτων και τις εμμονές της Τουρκίας, ο όποιος διάλογος θα ξεκινήσει στη βάση των νέων τετελεσμένων που θα επιβάλλει η κατοχική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι αυτό γιατί αφήνεται η Άγκυρα να συνεχίζει τις παράνομες έρευνες ενώ το επικίνδυνο είναι πως χαρακτηρίζουν ως «αμφισβητούμενες». Αυτό είναι που επιδιώκει η κατοχική Τουρκία, στα πλαίσια της προώθησης της επεκτατικής της πολιτική.

Τόσο η Γερμανία όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο και κακώς τους έχει επιτραπεί.

Εν πρώτοις γιατί η Ε.Ε. πρέπει να στηρίζει τα κράτη-μέλη και όχι να κρατά ίσες αποστάσεις. Κατά δεύτερο, το Βερολίνο έχει σοβαρά οικονομικά κι άλλα συμφέροντα με την Τουρκία και στις παρεμβάσεις του αυτά προτάσσει. Ο δε κ. Μπορέλ έχει αποδείξει πως δεν εκφράζει τα συμφέροντα των κρατών-μελών…

Η στάση της Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία: Ότι μπορεί να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες του «Όρουτς Ρέις», μέχρι και τη λήξη της παράνομη NAVTEX. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Και θα προσέλθει στο διάλογο με ένα τετελεσμένο.

Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα φαίνεται να προωθείται μια ακόμη Τουρκική αξίωση. Την αποδοχή ενός μορατόριουμ στις έρευνες και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, «ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή».  Δηλαδή, να σταματήσουν οι νόμιμες έρευνες για να σταματήσουν οι παράνομες.

Την ίδια ώρα εδραιώνεται η φρασεολογία των «αμφισβητούμενων περιοχών». Ό,τι δηλαδή, παράνομα και παράλογα, διεκδικεί η Τουρκία θεωρείται «αμφισβητούμενη περιοχή». Όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους καθώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να περιοριστεί σε Ελλάδα και Κύπρο, Λιβύη, Συρία καθώς του στρώνεται (Ευρωπαϊκό) χαλί.

Υ.Γ. Ο Ταγίπ  Ερντογάν απαιτεί υποχωρήσεις, πέραν του Δικαίου της Θάλασσας: Τα παθήματα στο Κυπριακό μαθήματα για σήμερα.

-Αυτά τα παθήματα καλό είναι να γίνουν μαθήματα στο Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα και κυρίως στην Κυβέρνηση, που θα κάνει μια πρώτη αναγνωριστική επαφή με τους Τούρκους, υπό την αιγίδα της κατά τα άλλα Γερμανικής Προεδρίας, που τηρεί άκουσον-άκουσον ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου και στον εταίρο της, του οποίου πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της Α. Μεσογείου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

Υ.Γ.1. Νέα τουρκική Navtex για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Παρατείνουν την πρόκληση με το «Yavuz».

Παρατείνουν την πρόκληση οι Τούρκοι με το «Yavuz» καθώς ανακοίνωσαν την παραμονή του στα κυπριακά ύδατα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα κι όπως αναφέρει η «kathimerini.gr»  η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex με την οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανο «Yavuz» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα οδηγία της Άγκυρας προς ναυτιλλόμενους έχει ισχύ μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως το «Yavuz»  βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον περασμένο Απρίλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code