Η Ελευθεροτυπία Πέθανε! Έτσι περνάει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτροπή λογοκρισίας για τον Τύπο στη Βουλή.

0
179

Όποιο Μέσο Ενημέρωσης δεν τηρεί τη Μητσοτακική δεοντολογία θα διαγράφεται από το Μητρώο Έντυπου Τύπου!…

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει επιτροπή λογοκρισίας του Τύπου, γυρνώντας την χώρα μας δεκαετίες πίσω και καταργώντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα και απροκάλυπτα κάθε δημοκρατικό θεσμό.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο «ρυθμίζει» εργασιακά ζητήματα και άλλα ζητήματα του Τύπου, περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο συστήνεται Επιτροπή η οποία θα ελέγχει τη δεοντολογία εφημερίδων και ιστοσελίδων και θα αποφασίζει αν θα μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση.

Πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας και εν τέλει απαγόρευσης του ελεύθερου λόγου. Αυτά πλέον συμβαίνουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας, αυτά τα οποία η σημερινή κυβέρνηση υποτίθεται πως λοιδορεί.

Φυσικά η Κυβέρνηση μετά την οικονομική ζημιά που προκαλεί και θα προκαλέσει σε όλους τους ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς ομίλους, θα ενισχύσει γενναιόδωρα τους φίλα προσκείμενοι προς αυτή καναλάρχες και τα ΜΜΕ, ετοιμάζοντας νέες λίστες «Πέτσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή την οποία πρόκειται να συστήσει η Κυβέρνηση, θα ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή κάποιο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει, θα τη διαγράφει από το Μητρώο Έντυπου Τύπου και για τουλάχιστον δύο χρόνια θα της στερεί πλήρως την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

Πέραν του προφανούς σκανδάλου, δηλαδή του γεγονότος ότι μια Επιτροπή ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση, και όχι τα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα και οι ενώσεις, θα κρίνουν ποιος τηρεί και ποιος όχι τη δεοντολογία, ένα ακόμη ζήτημα καταδεικνύει τις προθέσεις των κυβερνώντων έναντι του Τύπου και αποκαλύπτει την επιθυμία τους να φιμώσουν οριστικά και αμετάκλητα οποιονδήποτε τους ασκεί έλεγχο και κριτική.

Με ποια δικαιολογία περνά το νομοθέτημα της λογοκρισίας η κυβέρνηση.

Press freedom in Britain is now dead in the water

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού έβαλε την υπογραφή του στο νομοθέτημα υπέρ της λογοκρισίας του Τύπου, υποστήριξε πως το κάνει για να ενισχύσει τη διαφάνεια της κρατικής χρηματοδότησης, την ώρα που ένα δικό της όργανο θα ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει θα το κόβει από την κρατική διαφήμιση για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Ποιοι θα είναι τα «ελεγκτικά όργανα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εν λόγω Επιτροπή θα έχει Πρόεδρο κάποιον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μπότση. Ενός ιδρύματος δηλαδή, βασική δραστηριότητα του οποίου είναι να μοιράζει ετησίως βραβεία δημοσιογραφίας, με άγνωστα κριτήρια, ακόμη και προς δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν διαγραφεί ακόμη και από το συνδικαλιστικό σωματείο τους για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επιπλέον όμως, στην επιτροπή θα συμμετέχουν και τρεις εκπρόσωποι ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Ένας ιδιοκτήτης ενημερωτικής ιστοσελίδας, ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας και ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας της περιφέρειας.

Δηλαδή, θα παρέχεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός εντύπου το οποίο εκ των πραγμάτων είναι ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων, να κρίνει αν κάποια άλλη εφημερίδα ή ιστοσελίδα, παραβιάζει τη δεοντολογία και αν εξ αυτού του λόγου, πρέπει να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των Μέσων στα οποία θα διανέμεται η κρατική διαφήμιση.

Εκτός των παραπάνω, στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών ενώσεων (της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ), δύο καθηγητές πανεπιστημίου με αντικείμενο τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία, οι οποίοι είναι άγνωστο με τι κριτήρια θα επιλέγονται και ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως ήδη εδώ και 3 χρόνια, δηλαδή όσα χρόνια είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε γίνει παγκοσμίως ρεζίλι για το πόσο «αφιλόξενη» είναι η χώρα μας προς τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και γενικότερα προς την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δίνουν στη δημοσιότητα οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ήμασταν στην 108η (!) θέση σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου, για τον μήνα Μάιο!

Η Ελλάδα συγκεντρώνει 55,52 βαθμούς, πίσω από αφρικανικές χώρες όπως το Τόγκο, η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, η Γκαμπόν και μόλις μία θέση από τη Ζάμπια!

To Politico και άλλα ξένα μέσα μιλούν εδώ και μήνες για το αυταρχικό καθεστώς Μητσοτάκη παρομοιάζοντάς το με αυτό της Κίνας, πολύ πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών και των τελευταίων εξελίξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here