Η ελληνικής καταγωγής βασίλισσα Αλεξάνδρα της Σερβίας «γύρισε» στα πάτρια εδάφη του συζύγου της βασιλιά της Σερβίας.

0
1821

Η Ελληνίδα βασίλισσα της Σερβίας Αλεξάνδρα από τους Βασιλικούς Τάφους στο Τατόι, (απ όπου έγινε σε μια συγκινητική και απλή τελετή η εκταφή της με τα μέλη της οικογένειά της και φίλους τους) μεταφέρθηκε στη χώρα του βασιλέα συζύγου της στη Σερβία.

Ο Ντέηβιντ και η δρ. Άντζυ Άντριους.

Η βασίλισσα Αλεξάνδρα της Σερβίας γεννήθηκε Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 1921, ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδος Αλέξανδρου του Α ΄ και της Ασπασίας Μάνου, από τον μοργανατικό τους γάμο, και φοίτησε στο σχολείο του Heathfield, στο Westfield. 

Μετά την εκπαίδευση της στην Αγγλία η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα πήγε στο κολέγιο Mademoiselle Ozanne στο Παρίσι. Στις 20 Μαρτίου 1944, παντρεύτηκε το Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας (1923-1970) με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Β΄. Η Αλεξάνδρα γέννησε τον Αλέξανδρο στη σουίτα νούμερο 212 του ξενοδοχείου Claridge’s, στο Λονδίνο. 

Η πριγκίπισσα Isabella του Λίχτενστάιν, ο πρέσβης Δ. Κοδέλας, δ/ντής του γραφείου του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο εμίρης Hamad Bin Abdulla Al Khalifa του Μπαχρέιν.

Τότε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Sir Winston Churchill ανακήρυξε τη σουίτα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, Γιουγκοσλαβικό έδαφος, προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη. 

Πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Β΄ συνόδευαν την βασιλική Σερβική οικογένεια στην τελευταία κατοικία τους.

Σαν κόρη της Ασπασίας και εγγονή του Πέτρου Μάνου και της Μαρίας Αργυροπούλου, ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που ήταν ελληνικής καταγωγής.

Η πριγκίπισσα Ira Von Furstenberg.

Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα έφυγε από την ζωή στις 30 Ιανουαρίου του 1993 στο East Sussex της Αγγλίας, ενώ ο σύζυγος της Βασιλιάς Peter Β΄ μεταφέρθηκε στη Σερβία από το Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Ιανουαρίου 2013 και η Βασιλομήτωρ Βασίλισσα Maria από το Βασιλικό νεκροταφείο Frogmore κοντά στο Windsor Castle του Ηνωμένου Βασιλείου ,στις 29 Απριλίου 2013 στη Σερβία . 

O διάδοχος πρίγκιπας Peter.

Η επίσημη κρατική ταφή των Βασιλέων της Δυναστείας Karageorgevitch πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2013 στις 10.00π.μ. έξω από το Βελιγράδι στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας στο Oplenac. 

Ο Αγά Χαν.

Παρόντες ήσαν ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Β΄ και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, οι γιοι του Αλέξανδρου ο διάδοχος πρίγκιπας Πέτρος και οι αδελφοί του πρίγκιπες Φίλιππος και Αλέξανδρος, ο Πατριάρχης Ειρηναίος, η πριγκίπισσα Linda, ο πρίγκιπας Νικόλαος, η πριγκίπισσα Κατερίνα, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος και η πριγκίπισσα Brigitta, η πριγκίπισσα Lavinia, ο κ. Austin Prichard – Levy και Luca Prichard – Levy, ο πρίγκιπας Dimitri, η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Michel, ο πρίγκιπας Serge και ο πρίγκιπας Dushan, ο γιος της πριγκίπισσας Αικατερίνης David Andrews με την σύζυγο του Δρ. Άντζι Andrews -Μαργαρίτη, η κόρη της Alison Andrews και οι γιοι της και εγγονοί της πριγκίπισσας Αικατερίνης, Νικόλαος και Μιχαήλ Garfinkel καθώς και η αδελφή της πριγκίπισσας Αικατερίνης, Μπέττυ Ρουμελιώτη . Επίσης οι: Tomislav Nikolic πρόεδρος της Σερβίας, Ivica Dacic, πρωθυπουργός της Σερβίας, Milorad Dodik πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Vuk Jeremic, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Ivan Mrkic υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, καθηγητής Δρ. Slavica Djukic – Dejanovic υπουργός Υγείας Σερβίας, Velimir Ilic υπουργός Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Σερβίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος υπουργός Εθνικής Άμυνας εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου της Σερβίας, του σερβικού στρατού, μέλη άλλων βασιλικών οικογενειών, και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από όλη τη Σερβία, την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και το εξωτερικό, που συνόδευσαν την βασιλική οικογένεια της Σερβίας, στη μόνιμη κατοικία τους πια. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here