Η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα.

0
564

Από τις πιο γνωστές αλλά και αγαπητές , τόσο από το θέατρο όσο και από την τηλεόραση ταλαντούχες ηθοποιούς μας είναι η Μίνα Χειμώνα, που πάντα εντυπωσιάζει με όποιο ρόλο κι αν ερμηνεύει. Είναι χαρά μας που σήμερα τη φιλοξενούμε για να την γνωρίσουμε καλύτερα.

-Κυρία Χειμώνα είσαστε από τις αξιόλογες και ταλαντούχες παρουσίες στο θεατρικό χώρο. Μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια και το ξεκίνημά σας.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, την Καισαριανή. Η καταγωγή μου έχει τις ρίζες της στην Μικρά Ασία. Οι γονείς μου έκαναν τα πάντα για μένα και τις αδελφές μου, ώστε να σπουδάσουμε και να προχωρήσουμε στη ζωή με εφόδια τη γνώση, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας και την αξιοπρέπεια στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Όχι εύκολα παιδικά χρόνια…Παρά τις δυσκολίες ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Αγγλική φιλολογία. Για πολλά χρόνια παρέδιδα μαθήματα για να επιβιώνω και να προχωρήσω στους στόχους μου. Ανακάλυψα την αγάπη μου για το θέατρο ως εσωτερική ανάγκη, στο θεατρικό τμήμα του πανεπιστημίου. Έτσι έδωσα εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Τελειώνοντας, εργάστηκα αμέσως στο Εθνικό για κάποια χρόνια. Μετά συνέχισα τις συνεργασίες με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, και σπουδαίους σκηνοθέτες. Με πολλή προσωπική δουλειά και αγάπη για αυτό που τελικά επέλεξα ως επάγγελμα, συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Αργότερα στο τμήμα θεατρικών σπουδών στην Αθήνα και στο μεταπτυχιακό τμήμα. Παράλληλα εργαζόμουν συνδυάζοντας το πρακτικό μέρος της δουλειάς με την θεωρητική κατάρτιση, ώστε να αποκτήσω πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το θέατρο….»

-Η επιτυχία σας στο «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου εκτόξευσε τη δημοτικότητά σας . Πως αισθανθήκατε που γίνατε αναγνωρίσιμη σε τόσο σύντομο διάστημα;

«Αυτό προέκυψε, όπως ανέφερα, στην διαδρομή της πορείας που είχα πλέον επιλέξει. Ήδη είχα πάρει μέρος σε σημαντικές παραγωγές, φεστιβάλ αρχαίου δράματος, ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές . Το σήριαλ αυτό με έφερε πιο κοντά στον κόσμο, που δεν θα μπορούσε να με αναγνωρίζει μόνο από το θέατρο, ήταν σαν να επιβεβαιωνόταν κατά κάποιον τρόπο, και όλη η προηγούμενη πορεία μου.

Εισπράττω ακόμα την αγάπη και εκτίμηση του κόσμου όταν με συναντάει στο δρόμο, ή με παρακολουθεί στο θέατρο και πιστεύω πως αυτό είναι μεγάλο κέρδος. Συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη απήχηση είχε ο ρόλος που ο Νίκος Φώσκολος μου εμπιστεύτηκε και πόσο αγαπήθηκε . Και νομίζω ότι τελικά κάτι πρόσφερα και εγώ σε αυτούς τους ανθρώπους που μου εκφράζουν το θαυμασμό και την αγάπη τους».

-Είστε από τους συνιδρυτές του θεάτρου Altera Pars στο οποίο έχετε ανεβάσει πολύ αξιόλογες παραστάσεις. Φέτος επαναλάβατε για δεύτερη χρονιά τον καταπληκτικό «Εβραίο», σε μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου , σκηνικά και κοστούμια της αδελφή σας Δέσποινας Χειμώνα . Τώρα με το ίδιο έργο βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη στο Κολοσσαίον και σήμερα στις 19.15 είναι η τελευταία παράσταση. Τι απήχηση είχε στο κοινό;

«Με τον «Εβραίο» ταξιδέψαμε σε αρκετές πόλεις και νησιά. Πρόκειται για ένα έργο ανατρεπτικό που μιλάει για την Ελλάδα του ’55, η οποία δεν απέχει πολύ απ το σήμερα, ως προς τις συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Μόνο που τότε η Ελλάδα είχε περισσότερη ανθρωπιά και προσδοκίες για το μέλλον. Στους θεατές αρέσει πολύ.

-Ποιος ο πρώτος σας ρόλος, και ποιος ο δυσκολότερος;

«Ήταν μια σπουδαία συγκυρία ο πρώτος ρόλος στο Εθνικό θέατρο. Μόλις είχα αποφοιτήσει …. «Μάσα», στο Γλάρο του Τσέχωφ , με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασσέν, δίπλα σε πολύ σημαντικούς και καταξιωμένους θεατρανθρώπους. Αισθάνθηκα τυχερή που έζησα αυτές τις στιγμές.

Οι περισσότεροι ρόλοι, αν όχι όλοι, ενέχουν δυσκολίες ως προς την αντιμετώπιση και την ερμηνεία τους. Υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή μέχρι αυτό να επιτευχθεί…Σημαντικός και δύσκολος υπήρξε όμως θα έλεγα , ο ρόλος της «Μήδειας» στο ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούϊγ.Μιας γυναίκας που διεκδικούσε το απόλυτο στην ζωή και στον έρωτα μέχρι τέλους…

Αλλά δεν έχω τελειώσει ακόμη μαζί της… Σκοπεύω να συναντηθούμε ξανά στις παραστάσεις του καλοκαιριού, με τις οποίες σχεδιάζουμε να περιοδεύσουμε, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου και με την συνεργασία αξιόλογων συναδέλφων και συντελεστών.» 

-Ποιος ηθοποιός υπήρξε έμπνευση για εσάς; 

«Προσέχω περισσότερο ερμηνείες γυναικών που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους , ως κληρονομιά σε μας τους νεώτερους…Για να πούμε πως κι εμείς θα καταφέρουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω….και να προχωρήσουμε.»

-Πως βιώνετε την κρίση που περνά η χώρα μας και τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Ας κοιτάξουν γύρω τους….Πρέπει να κοιτάξουν τους ανθρώπους στα μάτια. Τότε θα καταλάβουν πως αυτός ο τόπος δεν πρέπει να χάνεται στο ψέμα και την υποκρισία……Στην απανθρωπιά και την απαξίωση…»

-Πως επιλέγετε τα έργα που ανεβάζετε;

«Με το σκεπτικό πως κάτι θα έχουν να πούν στον κόσμο. Άλλωστε το θέατρο δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα…Οφείλει να νουθετεί, να εκπαιδεύει συνειδήσεις να βελτιώνει τον ανθρωπο, να τον αλλάζει, να τον ωθεί στην αναζήτηση ανώτερων στόχων…»

-Ταλέντο ή δημόσιες σχέσεις που καθιερώνουν ακόμη και ατάλαντους και σε τηλεόραση και σε θέατρο;

«Δεν νομίζω πως μπορεί να επιβιώσει κάποιος που έχει απλά ταλέντο, ή έστω την έμφυτη ευκολία να παίζει στη σκηνή…Απαιτείται δουλειά και ουσιαστική αναζήτηση, βάσεις για να σταθεί ένα οικοδόμημα για να μην καταρρεύσει εν μια νυκτί. Ο ηθοποιός δίνει καθημερινές εξετάσεις…Οφείλει να εξελίσσεται μέσα από την δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα ίσως να βοηθούν επικουρικά. Η βάση όμως θα πρέπει να είναι σταθερή.»

-Βλέπετε τηλεόραση και τι γνώμη έχετε;

«Δεν μου περισσεύει και πολύς χρόνος , και προτιμώ μια καλή ταινία ή ένα βιβλίο…Πιστεύω παρ όλα αυτά πως έχει συρρικνωθεί σε ευτελή και εύπεπτα δανεικά θεάματα. Ας ελπίσουμε πως θα επανέλθει και θα αναβαθμιστεί το όποιο επίπεδο, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε και οι Έλληνες ηθοποιοί και να μην είμαστε μόνο θεατές της δουλειάς μας.»

-Πληρώνεις τίμημα στα προσωπικά σου σαν ηθοποιός, ή μπορείς να τα συνδυάσεις όλα;

«Δεν είναι εύκολο να τα συνδυάζεις όλα. Κάπου κερδίζεις , κάπου χάνεις. Το τίμημα είναι σκληρό. Οι συνθήκες της δουλειάς δεν επιτρέπουν μια φυσιολογική ζωή. Όμως τα πάντα είναι θέμα επιλογής. Έρχονται στιγμές που η ίδια η ζωή μας υποβάλλει τις προτεραιότητες. Αρκεί να το αντιληφθούμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα.»

-Πως είναι η Μίνα σαν άνθρωπος; Αισιόδοξη, χαρούμενη, μαχητική;

«Χωρίς αισιοδοξία δεν πάμε πουθενά…Μαχόμαστε για το καλύτερο.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες πάντα παίρνω μια βαθιά ανάσα και συνεχίζω για μια καινούργια μέρα….»

-Τα σχέδιά σας για τον ερχόμενο χειμώνα;

«Αφού ολοκληρωθούν οι παραστάσεις του «Εβραίου», σχεδιάζουμε περιοδεία με τη «Μήδεια» το καλοκαίρι, που ίσως παρουσιαστεί και το χειμώνα, και σκεπτόμαστε μια καινούργια παράσταση στο Altera Pars που θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Καλά να είμαστε….»

-Μια ευχή σας;

«Να κοιτάμε με το κεφάλι ψηλά και να βάλουμε λίγο χαμόγελο στη ζωή μας. Υπάρχει και στα απλά πράγματα….»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here