Η Κυβερνητική Επιχείρηση της Ομερτά θα αποτύχει…του Γιώργου Κατρούγκαλου.

0
160

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι ακόμη μεγαλύτερη και από τις παρακολουθήσεις ζημιά στο θεσμικό μας πολιτισμό έχει γίνει από τις αλλοπρόσαλλες και σπασμωδικές κινήσεις συγκάλυψης που επιχείρησε και επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μετά την έκρηξη του σκανδάλου.

Έχει περιπέσει σε συνεχείς αντιφάσεις,  με αποκορύφωμα την αρχική δήλωση περί νόμιμης αλλά λάθος παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, έχει αποφύγει να μιλήσει με καθαρά λόγια στον Ελληνικό λαό και στη βουλή για το αν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών  και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θεωρεί ότι η μόνη οδός διαφυγής είναι μια ιδιόμορφη ομερτά που υπονομεύει θεσμούς και δημοκρατία.

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της συγκάλυψης εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχει καταγγελθεί μέχρι και από τον προηγούμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι  «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Κ. Τζαβάρας, επέκριναν την λογική επίκλησης του απορρήτου, λέγοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για μια αθέατη και απόρρητη “Δημοκρατία”».

Συνεργός στο ίδιο αντιδημοκρατικό εγχείρημα, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως και προηγουμένως στην Εξεταστική Επιτροπή, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής για να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπληροφορήσει. Θυμίζω ότι στην Εξεταστική οι μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να προσκομιστούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι  της ΕΥΠ και όλα τα κρίσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν.  Δύο φορές αναγκάσθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

Δυστυχώς όμως οι αποφάσεις της τελευταίας ήταν προειλημμένες: να μην κληθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος, άμεσα εμπλεκόμενοι με το κατασκοπικό λογισμικό και σε υπόγειες διαδρομές με την κυβέρνηση.

Δεν αφήσαμε το θέμα έτσι. Ζητήσαμε να κληθούν οι παραπάνω στην Επιτροπή Θεσμών, με την δυνατότητα που δίνει ο Κανονισμός για υποχρεωτική κλήτευση, εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των βουλευτών-μελών.

Στην Επιτροπή εμφανίσθηκε μόνον ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος στις περισσότερες κρίσιμες ερωτήσεις είτε δήλωσε άγνοια είτε επικαλέσθηκε ξανά το απόρρητο, μολονότι κατά τον Κανονισμό αυτό δεν μπορεί να προβληθεί στην Επιτροπή Θεσμών.

Επιπλέον η πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, κατά ρητή παραβίαση του Κανονισμού που προβλέπει μυστικότητα της συνεδρίασης μόνον όταν ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της ΕΥΠ.

Βεβαίως, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία είναι σαν να συνομολογεί ότι οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις μέσω Predator, που ήταν το αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης, έχουν κοινό κέντρο οργάνωσης και συντονισμού, όπως από την αρχή προέκυπτε από τη συμπληρωματικότητά τους στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Μπορεί κανείς να πιστέψει στα σοβαρά ότι είναι σύμπτωση ότι η μόλυνση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη με το Predator έγινε μόλις διέκοψε την επισύνδεση η ΕΥΠ, ή ότι το ακριβώς ανάλογο, αν και χρονικά αντίστροφο συνέβη με τον κ. Ανδρουλάκη;

Όταν απέτυχε η μόλυνση του κινητού του, συνεχίσθηκε η παρακολούθηση της ΕΥΠ. Ή αποτελεί σύμπτωση ότι ο σύνδεσμος παγίδευσης που στάλθηκε στα κινητά Κουκάκη, Ανδρουλάκη αλλά και Σπίρτζη είναι ακριβώς ο ίδιος;

Ακόμη πιο σκανδαλώδης ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους κ.κ. Μπίτζιο, Λαβράνο και Ντίλιαν, που δεν προσήλθαν καν στην Επιτροπή. Ο Κανονισμός στο άρθρο 41Α παρ.2 ρητά προβλέπει ότι «η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147» (όπου η αρμοδιότητα βίαιης προσαγωγής)  και ότι «η προσέλευση είναι υποχρεωτική».

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία αποφάσισε να αποσταλούν απλώς γραπτές ερωτήσεις μέσω προξενείου, σε πρόσωπα που δεν είναι καν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, δίνοντας τους «προστασία» και ματαιώνοντας ουσιαστικά την δυνατότητα να εξεταστούν όπως προβλέπει ο Κανονισμός.

Εμείς δεν θα αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί. Δεν είναι οι υποκλοπές «νεκρές», όπως διέδιδαν τα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα της κυβέρνησης πριν τις ανακαλύψουν ξανά και προσκομίσουν μάλιστα και νέα στοιχεία. Εξετάζονται ενδελεχώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εμείς προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι όσοι μάρτυρες αρνήθηκαν μαρτυρία επικαλούμενοι το ανύπαρκτο απόρρητο, υπέχουν και ποινικών ευθυνών, βάσει του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Και, βεβαίως, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας.

Δεν πρόκειται πλέον μόνον για την διαλεύκανση του σκανδάλου. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Υ.Γ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τ. Κόροσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here