Η μυστηριώδης «Γη χωρίς Επιστροφή»: To νησί που έγινε έρημος.

0
177

Το Barsa-Kelmes  ήταν ένα νησί στο κέντρο της Θάλασσας της Αράλης…

Έχει πάρει το όνομά του από την κοζάκικη φράση «Γη χωρίς Επιστροφή» και στοιχειώνεται από μύθους για μεταφυσικά φαινόμενα.

Αλλά η Αράλη στέρεψε και το Barsa-Kelmes τώρα βρίσκεται στη μέση μίας ερήμου και είναι ένα από τα σπάνια φυσικά καταφύγια του πλανήτη, που βρίσκεται σε ζώνη οικολογικής καταστροφής.

Ας το γνωρίσουμε…

«Όλοι μας ρωτούν γιατί ονομάζεται γη χωρίς επιστροφή. Αν ισχύει ότι βλέπουμε συχνά UFOs, αν συμβαίνουν και άλλα παράξενα πράγματα εδώ» λέει στο BBC η δήμαρχος. «Δεν αρνούμαστε τίποτα»…προσθέτει.

Ρυθμίσεις: Επιλέξτε τους Ελληνικούς υποτίτλους.

Το νησί ανακαλύφθηκε το 1848 και 100 χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε περιοχή προστασίας της φύσης. Οι μύθοι για αυτό είναι δεκάδες. Ένας από αυτούς θέλει τον χρόνο να επιβραδύνεται. Υπάρχει επίσης ο θρύλος μίας οικογένειας, η οποία πήγε στο νησί και δεν επέστρεψε ποτέ. Ούτε εντοπίστηκε ποτέ ξανά.

Κάποιοι θρύλοι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα το νησί ήταν πολύ ελκυστικό για τους ψαράδες, αφού τους έδινε τη δυνατότητα για πλούσια ψαριά.

Αλλά οι ακτές του ήταν πολύ απότομες, οπότε αρκετές φορές είδαν τις βάρκες τους να καταστρέφονται και ανθρώπους να πνίγονται.

Έτσι πήρε την ονομασία  Barsa-Kelmes  ένα νησί «χωρίς επιστροφή».

Ρυθμίσεις: Επιλέξτε τους Ελληνικούς υποτίτλους.

Η δυσκολία πρόσβασης στο νησί το κατέστησε φυσικό παράδεισο. Μεταφέρθηκαν εκεί πολλά επαπειλούμενα είδη. Έτσι άρχισαν να το επισκέπτονται πολλοί επιστήμονες για να μελετήσουν την τοπική πανίδα και χλωρίδα.

Είχαν το δικό τους μικρό αεροδρόμιο, μετεωρολογικό κέντρο και μία βιβλιοθήκη. Κάποιοι επέλεξαν να ταφούν εκεί.

Και ξαφνικά στη δεκαετία του 1960 η θάλασσα άρχισε να στερεύει. Το νησί χάθηκε και το Barsa-Kelmes έγινε κομμάτι μίας ερήμου – μία όαση της φύσης στο επίκεντρο μίας οικολογικής καταστροφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code