Η πιθανή «αιτία» σύγκρουσης NATO με Ρωσία;;

0
227

Σε κάθε πόλεμο μικρό η μεγάλο υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Έτσι διαβάζαμε όλοι μας από μικροί στα βιβλία της ιστορίας, για όλες τις μικρές ή μεγάλες πολεμικές συρράξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, μία από τις αιτίες της κόντρας ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η ενέργεια. Το γιατί αναφέρεται σε σχετικό άρθρο χθεσινού ρωσικού δημοσιεύματος. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται από κολοσσούς, οι οποίοι ετοιμάζουν τα δικά τους ενεργειακά σχέδια για τα επόμενα χρόνια. 

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι υδρογονάνθρακες κινούν την παγκόσμια οικονομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

 Τι θα συμβεί τελικά όμως με το πετρέλαιο; Θα πέσει και πάλι στα 12 δολάρια ανά βαρέλι όπως το 1998; Η Σαουδική Αραβία έχει μόλις ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής του πετρελαίου της κατά τους προσεχείς μήνες, για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Φυσικά, οι Σαουδάραβες έχουν κάτι άλλο πιο πονηρό στο μυαλό τους , και θα κοιτάξουν να επωφεληθούν τα μέγιστα από μία τέτοια κίνηση. Για ποιο όμως ακριβώς λόγο οι Σείχηδες θέλουν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση;

Η ιστορία δείχνει ότι οι περίοδοι των υψηλών τιμών του πετρελαίου ακολουθούνται πάντα από περιόδους φθηνού πετρελαίου. Δεν θα ήταν έκπληξη εάν οι τιμές του πετρελαίου μειώνονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα πιο χαμηλά , όπως ήταν μέχρι πρόσφατα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, είχε ανακοινώσει ότι ο ΟΠΕΚ θέτει προσκόμματα στην εξόρυξη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και ότι η αύξηση των τιμών θα σταματήσει . Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η βενζίνη χάνει πολλούς οπαδούς , σε σχέση με το πετρέλαιο ως κινητήριο μοχλό.

Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι φωνάζουν ότι η βενζίνη είναι αυτή που προκαλεί την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εν τω μεταξύ θα αρχίσουν πραγματικά να κινούνται προς τα πάνω . Από την άλλη πλευρά ο κινεζικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει λιγότερο πετρέλαιο για φέτος.

Έτσι, οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα, για το σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ο κόσμος εισέρχεται σταδιακά και πάλι σε μια εποχή ακριβού πετρελαίου. Αυτό αποδεικνύει και το γράφημα του αριθμού των γεωτρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αυτό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι Αμερικανοί είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις. Για παράδειγμα στα τέλη του 2014, είχαν πραγματοποιηθεί 1600 γεωτρήσεις, ενώ για φέτος μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 640.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όγκος της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σε βάρος της εξόρυξης πετρελαίου από γεωτρήσεις που υλοποιήθηκαν το 2014. Ωστόσο, τα παλιά αποθέματα σταδιακά εξαντλούνται, οι νέες γεωτρήσεις είναι λίγες , και η συνέχεια είναι αβέβαιη.

Το παιχνίδι παγκοσμίως έχει ως εξής σε σχέση και με την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Όπως είχε υποσχεθεί Ο Β. Πούτιν, αφού οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου έγινε ασύμφορη. Δάνεια πλέον δεν δίνονται από τις μεγάλες τράπεζες για τέτοιες επενδύσεις, με ότι εννοείται από μια τέτοια κίνηση.

Προφανώς λοιπόν οι Σαουδάραβες προσπαθούν να καταστρέψουν έναν ανταγωνιστή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου.

Πως; Αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου θα ρίξουν τις τιμές μέχρι να γίνει εντελώς ασύμφορο το σχιστολιθικό πετρέλαιο, και έτσι στην συνέχεια θα επωφεληθούν οι ίδιοι.

Συνεπώς οι τιμές θα επιστρέψουν σε ένα άνετο επίπεδο μετά από κάποιο διάστημα (για τους σείχηδες) των 120-150 δολαρίων ανά βαρέλι. Κάτι που διευκολύνει παραγωγές χώρες σαν την Ρωσία και την Βενεζουέλα.

Η Κίνα χρησιμοποιεί φθηνό πετρέλαιο στο μέγιστο και μια απότομη αύξηση των τιμών θα χτυπούσε πολύ καίρια , ειδικά την βιομηχανία της χώρας.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει να μετασχηματίζει ολόκληρο το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρούβλια. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Κρεμλίνου, σύντομα η τιμή του πετρελαίου θα ορίζεται σε ρούβλια.

Αυτός λοιπόν είναι ο κύριος λόγος που το ΝΑΤΟ πιθανόν να κτυπήσει την Ρωσία. Τα υπόλοιπα είναι για να «γεμίζουν» οι στήλες των εφημερίδων. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here