Η Πόπη Τσαπανίδου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

0
168

«Γιατί χρειάζεται πολιτική αλλαγή»

Έννοιες όπως «Θεσμική κρίση», «Ενεργειακή ακρίβεια» και «Κοινωνικός αποκλεισμός» έχουν καταλήξει να είναι αρκετά διακριτικές έννοιες για να περιγράψουν τις συνέπειες της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα Πολιτικών και Οικονομικών αναταράξεων που επιδρούν τραυματικά επάνω στον Οικογενειακό Προϋπολογισμό, στην Καθημερινότητα των νέων, στους Δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Μερικά μόνο παραδείγματα. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πληρώσει πολύ περισσότερο την ενεργειακή κρίση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές στην αγορά ενέργειας, όπως συνέβη στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου, για παράδειγμα, κρατικοποιήθηκαν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, ήταν ο εγχώριος χειρισμός που οδήγησε στις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το σύστημα Υγείας, παρά την πανδημία, δεν ενισχύθηκε, αλλά αντίθετα, αποδυναμώθηκε λόγω των ιδεολογικών εμμονών που επικρατούν στους κυβερνητικούς κύκλους.

Στα εργασιακά ξηλώθηκε το ωράριο και νομιμοποιήθηκε η αδήλωτη εργασία, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Βουλευτές και τοποθετημένα από την κυβέρνηση στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν επιδοθεί σε ένα πάρτι σκανδάλων και αδιαφάνειας εις βάρος όλων μας.

Η μισή χώρα παρακολουθείται, από αρχηγούς κομμάτων και δημοσιογράφους, μέχρι επιχειρηματίες και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την εβδομάδα που μας πέρασε επιβεβαιώθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης.

Σε μια υπόθεση που μπορούσε να έχει εκκαθαριστεί με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στάθηκαν εμπόδιο στην ενημέρωση της Βουλής από τον πλέον αρμόδιο θεσμό που είναι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας. Οι αντί-θεσμικές πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης γιγάντωσαν ένα σύστημα βολεμένων και ανάλγητων μηχανισμών εξουσίας και ευνόησαν κάποιους συγκεκριμένους λίγους εις βάρος των πολλών. Οφείλουμε με την ψήφο μας να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό.

Μια κυβέρνηση που εξελέγη με αιχμή του δόρατος την – υποτίθεται – αριστεία των τεχνοκρατών, εξελίχθηκε σε μια κυβέρνηση με βασικές φιγούρες σκοτεινούς παρακρατικούς υπαλλήλους και έξω-θεσμικούς πραματευτάδες του δημοσίου χρήματος. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την ευημερία για όλους τους πολίτες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που είναι βέβαιο ότι θα κερδηθεί με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να απομακρυνθούμε από το σύμπλεγμα των εσωτερικών κρίσεων και να βγούμε στο ξέφωτο της διαφάνειας, του κράτους δικαίου και της ισότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here