Η Ρωσία ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της Soledar στην Ουκρανία!

0
168

Ο Ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε εξ’ ολοκλήρου την πόλη Soledar, στην ανατολική Ουκρανία, παρότι το Κίεβο εξακολουθεί να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

«Ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ η απελευθέρωση της πόλης Soledar, η οποία είναι σημαντική για την συνέχιση των επιθετικών επιχειρήσεωνστην περιφέρεια του Ντονέτσκ»...δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

«Ο πλήρης έλεγχος της Soledar επιτρέπει να αποκόψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πόλη (Μπαχμούτ) στα νοτιοδυτικά, στη συνέχεια να αποκλείσουμε και να κλείσουμε σε έναν ‘θύλακα’ τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται  εκεί»…πρόσθεσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληψη της Soledar κατέστη δυνατή χάρη «στα διαρκή πλήγματα στον εχθρό» από την Ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό.

«Τα Ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν αδιάκοπα επικεντρωμένα πλήγματα στις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη, εμποδίζοντας την μεταφορά εφέδρων, τον εφοδιασμό με πυρομαχικά, όπως και τις προσπάθειες απόσυρσης του εχθρού προς άλλες γραμμές άμυνας»…σημείωσε επίσης ο Κονατσένκοφ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διεξήγαγαν «κρυφό ελιγμό» επιτιθέμενοι από «άλλη κατεύθυνση» στα ουκρανικά στρατεύματα στην Soledar, κάτι το οποίο επέτρεψε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «την κατάληψη υψωμάτων και τον αποκλεισμό της πόλης από βορρά και νότο».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανικός στρατός διέψευσε την απώλεια του Soledar και υποστήριξε πως «σφοδρές μάχες» εξακολουθούν να μαίνονται.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την κατάσταση υπό έλεγχο μέσα σε δύσκολες συνθήκες»...δήλωσε στην Ουκρανική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του Ουκρανικού στρατού Σεργκίι  Τσερεβάτι.

Η σημασία της Soledar

Η Soledar βρίσκεται σε απόσταση περίπου δεκαπέντε χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Μπαχμούτ, την οποία ο Ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και μήνες.

Το Reuters μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τον ισχυρισμό του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Το AFP μετέδωσε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας από ανεξάρτητη πηγή.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαρείες απώλειες στην μάχη για την μικρή αυτή πόλη.

Η Μόσχα επιδιώκει το πρώτο μεγάλο κέρδος στο πεδίο των μαχών έπειτα από μισό χρόνο ταπεινωτικών υποχωρήσεων. Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία ρίχνει κατά κύματα στρατιώτες σε μια άσκοπη μάχη για μια βομβαρδισμένη έρημη γη, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως, προσθέτει παράλληλα το AFP, η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία βρίσκεται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό με τον Ρωσικό στρατό στον τομέα αυτόν, είχε ανακοινώσει ότι μόνον οι δικές της δυνάμεις έπαιρναν μέρος στην επίθεση.

Ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι οι μαχητές του είχαν καταλάβει την Soledar, σε μια ανακοίνωση που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο ούτε από τον Ρωσικό στρατό.

Υ.Γ. Το Soledar είναι υπό πλήρη Ρωσικό έλεγχο-Επιχείρηση εκκαθάρισης Ουκρανικών δυνάμεων στα ορυχεία αλατιού.

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here