Η ρωσική Δούμα επικύρωσε την αναδιάρθρωση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο, ύψους 2,5 δις ευρώ με μειωμένο επιτόκιο!

0
218

Η ρωσική Δούμα επικύρωσε την αναδιάρθρωση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο, ύψους 2,5 δις ευρώ, ύστερα από σχετική πρόταση που κατέθεσε η ρωσική κυβέρνηση……μία απόφαση που στην ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται «πιλότος» για πιθανή χρηματοδότηση της Ελλάδας τον Ιούνιο 2015.

Η έναρξη εξόφλησης του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο μειώνεται από 4,5% σε 2,5% που είναι περίπου το επιτόκιο που δανείζεται η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Το ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν. Στην ίδια συνάντηση άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο της αναχρηματοδότησης του δανείου για να βοηθηθεί η ρευστότατα της Κύπρου!

Η απόφαση έχει άκρως ελληνικό ενδιαφέρον αφού σε περίπτωση που σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, και εύρεση των περίπου 20 δις που θα απαιτηθούν για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τότε η Ελλάδα θα στραφεί προς Κίνα-Ρωσία ή τους BRICS.

Η χρηματοδότηση θα είναι μεικτή είτε από την Ρωσία μόνο, είτε από Ρωσία-Κίνα, είτε από την νέα τράπεζα των BRICS η οποία όμως θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2015.

Η πρόταση της Ρωσίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν ήταν τυχαία η συνέντευξη στο CNN που έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Άμπου Ντάμπι.

Επεσήμανε για μία ακόμη φορά πως αν η Γερμανία μας οδηγήσει στην χρεοκοπία τότε η Ελλάδα αναγκαστικά θα ανοίξει τους ορίζοντές της – διπλωματικούς και εξοπλιστικούς – προς Ρωσία και Κίνα. Έχει σημασία ότι η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης αμυντικού υλικού που γίνεται στο Άμπου Ντάμπι.

Την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Δούμας και την απόφαση για επικύρωση της αναδιάρθρωσης του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο εξέφρασε και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Κύπριος Πρόεδρος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here