Η σπουδαία Αγγλίδα ηθοποιός Κέητ Γουίνσλετ!

0
525

Από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της έχει τιμηθεί με Όσκαρ α γυναικείου ρόλου, με τιμητικό Cezar το 2012, με Emmy το 2011 για την μίνι τηλεοπτική σειρά «Mildred Pierce», που υποδύεται την Pierce και που προβάλλεται κι εδώ τώρα από τον Skay, με SAGA, με BAFTA, με 3 Χρυσές Σφαίρες, με Grammy, με βραβείο των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ και πολλά άλλα.

Είναι η μικρότερη σε ηλικία που προτάθηκε για 6 βραβεία και από τις λίγες ηθοποιούς που τιμήθηκε με τρία από τα τέσσερα σπουδαιότερα βραβεία στην αμερικάνικη show biz. Είναι Αγγλίδα, φέρει τον τίτλο «CBE Commander of the Order of the English Empire», τραγουδίστρια και ηθοποιός, είναι η γοητευτική, αξιόλογη κι αγαπημένη μας από τον «Τιτανικό» Κέητ Γουίνσλετ. 

Η καριέρα της

Η Κέητ Ελίζαμπεθ Γουίνσλετ γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1975 στο Ρέντινγκ, ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 7 ετών σε διαφημίσεις στην τηλεόραση.

Οι παππούδες της ήσαν παραγωγοί θεάτρου, η μητέρα της μπαρ-γούμαν κι ο μπαμπάς της πουλούσε πισίνες, έχει δύο αδελφές κι έναν αδελφό.

Η Κέητ παράτησε νωρίς το σχολείο και στα 11 της γράφτηκε στην Ιδιωτική Θεατρική Σχολή Redroofs στο Μέηντενχεντ του Μπερκσάιρ. Από τα 12 άρχισε να συμμετέχει σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και διακρίθηκε αμέσως για τη φυσικότητα που έπαιζε. Στα εφηβικά της χρόνια πήρε μέρος σε πάνω από 21 θεατρικές παραγωγές.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έκανε το 1994 με την ταινία «Θεϊκά Πλάσματα», συνέχισε με δευτερεύοντα ρόλο το 1995 στο θαυμάσιο «Sense and Sensibility» (Λογική και Ευαισθησία) της Τζέην Ώστεν, σκηνοθετημένο από τον Ανγκ Λη. 

Η συμμετοχή της στο έργο της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ β γυναικείου ρόλου, με την πρώτη……Για το ρόλο της ο Ανγκ Λη της επέβαλε να εξασκηθεί στο τάι τσι – για ηρεμία – και στο πιάνο, φωνή έτσι κι αλλιώς είχε.

Το έργο κόστισε 25.5 εκατ. δολάρια , απέφερε 208 εκατ. δολάρια και πολλά βραβεία στην Κέητ. Το 1996 υποδύθηκε την Οφηλία στον «Άμλετ» του Κέννεθ Μπράνα και το 1997 την Ρόουζ ντε Βιτ Μπιουκάτερ στου Τζέημς Κάμερον τον «Τιτανικό».

Η ταινία όχι μόνο δεν στάθηκε τιτανικός για εκείνη, αλλά της χάραξε το δρόμο προς την διεθνή αναγνώριση και τη δόξα και της χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της αυτή τη φορά για Όσκαρ α γυναικείου ρόλου.

Πολλές ήσαν οι υποψήφιες για το ρόλο που τελικά πήρε η Κέητ. Καθημερινά έστελνε γράμματα στον Τζέημς Κάμερον για να της δώσει την ευκαιρία μιας ακρόασης, πράγμα που τελικά κατάφερε μέσω και της ατζέντισάς της.

Ο Κάμερον επέμενε ότι ο ρόλος αυτός ήταν για ηθοποιό του τύπου Ώντρεϋ Χέμπορν, ακόμη κι όταν εντυπωσιάστηκε με την οντισιόν της.

Όταν έκανε δοκιμαστικά μαζί με τον ντι Κάπριο η Κέητ φοβερά εντυπωσιασμένη από αυτόν είπε στον Κάμερον: «Είναι καταπληκτικός. Ακόμη κι αν δεν πάρεις εμένα, αυτόν να τον πάρεις».

Μια μέρα του έστειλε ένα τριαντάφυλλο με μια κάρτα που έγραφε : «Από την Ρόουζ σου» (ρόουζ σημαίνει και τριαντάφυλλο). Και πάλι στο τηλέφωνο επέμενε: «Δεν καταλαβαίνω, γιατί ακόμη δεν αποφασίζεις και βλέπεις κι άλλες. Αφού εγώ είμαι η Ρόουζ».

Η επιμονή, αλλά και το ταλέντο της έπεισαν τελικά τον Κάμερον και της έδωσε το ρόλο. «Ο Τζιμ (Κάμερον) είναι τελειομανής και αληθινά ευφυής στη σκηνοθεσία, κι όλοι φοβόμασταν στο γύρισμα.

Ο «Τιτανικός» είναι κάτι το εντελώς διαφορετικός και τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει γι αυτό», εξομολογείτο η Κέητ για τον τόσο απαιτητικό ρόλο της .

Αν και δεν το περίμεναν, γιατί οι δημοσιογράφοι έγραφαν πριν προβληθεί αρκετά αρνητικά σχόλια, το φιλμ έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών που απέφερε 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια και φυσικά δεν έμεινε ψυχή στον πλανήτη που να μην το δει τουλάχιστον δυο φορές. Οι επιτυχίες ακολουθούν η μία την άλλη και οι κριτικοί τη λατρεύουν.

Το 2005 αρνήθηκε να παίξει στο «Match Point» του Γούντι Άλλεν γιατί ήθελε να αφοσιωθεί στα παιδιά της, το 2006 το «Little Children» της χάρισε το BAFTA / L.A., κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και μόλις στα 31 της έγινε η νεότερη ηθοποιός, που προτάθηκε πέντε φορές για το χρυσό αγαλματίδιο.

Ακολούθησε το «The Holiday» η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της Κέητ στα τελευταία 9 χρόνια της καριέρας της με εισπράξεις άνω των 205 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως .

Όμως και μικρότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που δάνειζε τη φωνή της απέφεραν πολλά κέρδη. Το 2008 ήταν όμως η χρονιά της. Τότε πρωταγωνιστούσε σε δύο έργα.

Στο ένα που σκηνοθέτησε ο τότε σύζυγός της Σαμ Μέντεζ το «The Revolutionary Road» συμπρωταγωνίστησε με τον «καλό» της στον «Τιτανικό» Λεονάρντο ντι Κάπριο και στο άλλο την ίδια χρόνια το «The Reader».

Μάλιστα στο δεύτερο έργο δεν μπορούσε να πάρει μέρος ταυτόχρονα με το πρώτο κι έτσι επέλεξαν την Νικόλ Κίντμαν. Ένα μήνα μετά, επειδή η Νικόλ έμεινε έγκυος εγκατέλειψε τα σετ, κι έτσι η Κέητ ξαναγύρισε, αφού η πρώτη της ταινία είχε τελειώσει.

Η γερμανική προφορά της, που έπρεπε να μάθει, υποδυόταν μια φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης , ήταν τέλεια και η απόδοση του χαρακτήρα επίσης, γι αυτό και πήρε το Όσκαρ α γυναικείου ρόλου και όλα τα άλλα βραβεία.

Το 2015 άρχισε γυρίσματα για τη συνέχεια του «The Divergent series: Insurgent» κι ετοιμάζει το θρίλερ «Triple Nine», το «The Dressmaker», την κωμωδία-δράμα «Juliet, Naked», το βιογραφικό «Steve Jobs» με τη ζωή του ιδρυτή της Apple.

Προσωπικά

Το 1991 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας τηλεοπτικής σειράς γνωρίστηκε με τον Στήβεν Ντρέντρε με τον οποίο είχε δεσμό τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και μετά εξακολούθησαν να έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Όταν εκείνος πέθανε από καρκίνο των οστών, προτίμησε να παρευρεθεί στην κηδεία του, παρά στην πρεμιέρα του «Τιτανικού» στο Λος Άντζελες. Το 1998 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Τζιν Θρήπλετον με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την Μία Χόνεϊ το 2000, αλλά το 2001 χώρισαν.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Σαμ Μέντεζ έγινε ο δεύτερος σύζυγός της στις 24 Μαϊου του 2003 και στις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου γεννήθηκε ο γιος τους Τζο Άλφι Γουίνσλετ Μέντεζ στη Νέα Υόρκη. Ο γάμος κράτησε έως το 2011.

Ο Λούις Ντάουλερ ήταν μοντέλο κι έκαναν διακοπές και μαζί με τα παιδιά της στο νησί Νέκερ, όπου έχει κατασκευάσει πολυτελή συγκροτήματα ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Εκεί γνώρισε και τον ανιψιό του, τον κατά τρία χρόνια μικρότερό της Νεντ Ρόκνρολ. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη το 2012, αλλά μετοίκισαν στην Αγγλία, όπου μένουν στο αρχοντικό του Νεντ στο Δυτικό Σάσσεξ μαζί με τον δύο ετών γιο τους και τα άλλα παιδιά. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here