Η Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από το Βελλίδειο (live).

0
445

Βασικά Σημεία Αναφοράς από τη Συνέντευξη Τύπου:

Για την πανδημία

Ερωτηθείς για το αν η Αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ένα δεύτερο lockdown θα ήταν η απόλυτη αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα το οποίο έφερε η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι δεν έκανε ή τι έκανε η Κυβέρνηση για να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο»…σημείωσε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στο πρώτο κύμα πανδημίας πιστώθηκε όλη την επιτυχία ενώ τώρα που τα πράγματα είναι άσχημα πιστώνει την ευθύνη στους πολίτες.

Έκανε λόγο για εξαιρετικά κακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Σήμερα υπάρχουν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από εκείνους που παραδώσαμε το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι και η δική του Κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες με την Τουρκία αλλά διατηρούσε κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Είπε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απρόβλεπτος, ούτε απομονωμένος. Αντίθετα η τακτική του είναι προβλέψιμη και διεκδικεί συνεχώς να καταλαμβάνει νέο χώρο και να δημιουργεί τετελεσμένα.

«Έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι θετική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ζητώντας, ωστόσο, απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

«Το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν διερευνητικές επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Ρωτάω. Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε; Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;»…τόνισε χαρακτηριστικά.

Για δημοσκοπήσεις, εσωκομματικά και ενδεχόμενες εκλογές

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τα εσωτερικά του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή και μετά από μια ήττα στις Ευρωεκλογές με 9 μονάδες κατέγραψε 32%. «Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και μια περίοδο ανά-στοχασμού για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά.

Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι, δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό ενδεχόμενη επιλογή του Πρωθυπουργού να προσφύγει στις εκλογές. Θα προκύψει όχι  από την θέλησή του να αιφνιδιάσει, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων».

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο να ζητούσα εκλογές εν μέσω πανδημίας».

Δείτε ολόκληρη την  συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here