Η Τουρκία Εξέδωσε NAVTEX επί της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεγίστη, εκμεταλλευόμενη το κλίμα εσωτερικής διάλυσης λόγω χειρισμών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

0
322

Νέα NAVTEX με διάρκεια ενός μηνός προανήγγειλε η Τουρκία μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας για την ανατολική Μεσόγειο για υποτιθέμενες «επιστημονικές» έρευνες σε μια περιοχή όμως που φτάνει ανοικτά από το Καστελόριζο.

Η Τουρκική κίνηση έρχεται σε μια περίοδο όπου επικρατεί κλίμα εσωτερικής διάλυσης, απόρροια των κυβερνητικών χειρισμών, η οποία ξεκίνησε με τι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνεχίστηκε με το κλίμα πολίτικης αβεβαιότητας μετά τον ανασχηματισμό και αναμένεται να ενταθεί με το θέμα του αναγκαστικού εμβολιασμού στις ΕΔ.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε ναυτική αναγγελία για «επιστημονικές» έρευνες του ερευνητικού σκάφους Yunus από σήμερα έως και στις 30 Σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός – εκτείνεται «εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων και εντός Διεθνών υδάτων».

Ωστόσο όπως προκύπτει από τις συντεταγμένες, η περιοχή «επικάθεται» στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στις Ελληνικές αρχές.

Οι συντεταγμένες της Τουρκικής NAVTEX και η περιοχή που δεσμεύεται:

Όπως είναι γνωστό οι επιστημονικές έρευνες επιτρέπονται στα διεθνή ύδατα αλλά η άδεια, μέσω της NAVTEX δίνεται από το αρμόδιο κράτος και εν προκειμένω από την Ελλάδα, καθώς μέρος της προδιαγεγραμμένης περιοχής ανήκει στο Καστελλόριζο, δηλαδή στην Ελλάδα.

Η Τουρκική NAVTEX για επιστημονική έρευνα του R/V YUNUS-S:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here