Η υιοθεσία της πλατείας Συντάγματος!

0
328

Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος έχει αναλάβει προσωπικά, όπως μας ενημερώνει «Η Καθημερινή», ο εφοπλιστής κ. Θανάσης Λασκαρίδης!!

Να σημειώσουμε ότι ο Θανάσης και ο αδελφός του Πάνος Λασκαρίδης ελέγχουν μια αυτοκρατορία από ξενοδοχεία, καζίνο και σημαντικότατο στόλο ποντοπόρων πλοίων, ενώ πριν από κάποια χρόνια συγκαταλέγονταν μεταξύ των κυρίαρχων «παικτών» στα πλοία ψυγεία σε παγκόσμιο επίπεδο!!

Αυτό που συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος τον τελευταίο καιρό έχει εξάψει την περιέργεια του κόσμου. Οι περαστικοί βλέπουν καθημερινά, νύχτα-μέρα, συνεργεία να δουλεύουν συστηματικά. 

Αποξηλώθηκαν τα σπασμένα μάρμαρα, καθαρίστηκαν σκάλες και δάπεδα με υδροαμμοβολή, κλαδεύτηκαν δέντρα, βάφτηκαν τα φανάρια, συντηρήθηκαν τα παγκάκια…

Πριν από τις γιορτές, είδαμε το σιντριβάνι και πάλι σε λειτουργία, πλήρως συντηρημένο, με νέο μηχανισμό και φωτισμό και τους πλαϊνούς καταρράκτες στην Όθωνος και στη Βασ. Γεωργίου Α΄ να λειτουργούν και να δίνουν αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας.

Στην πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας, και την πιο κακοποιημένη, γινόμαστε μάρτυρες αυτού που θα θέλαμε να συμβαίνει σε όλη την πόλη.

Καθώς οι εργασίες ξεκίνησαν στην ουσία το φθινόπωρο του 2013, πολλοί αναρωτήθηκαν, με τη γνωστή προπέτεια που μας χαρακτηρίζει, για ποιο λόγο τα έργα ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος άρχισαν λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το έργο είναι ιδιωτικό και ότι προχωράει με όλες τις απαραίτητες άδειες από τον Δήμο Αθηναίων και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Είναι μία πρωτοβουλία ενός ανθρώπου, του κ. Θανάση Λασκαρίδη, ο οποίος δύο χρόνια πριν αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά το έργο ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος καταβάλλοντας το σύνολο της δαπάνης χωρίς να θέλει να τύχει κάποιας φορολογικής ελάφρυνσης. Το έργο έχει ήδη κοστίσει 1 εκατομμύριο ευρώ και η δαπάνη προβλέπεται να αυξηθεί.

Σημαντικό είναι, επίσης, το ότι αυτή η ευεργεσία υπέρ της πόλης προβλέπεται να επεκταθεί και να περιλάβει και τη συντήρηση του έργου, πάντα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, θέμα που είναι το πλέον ευαίσθητο σε κάθε παρέμβαση στον δημόσιο χώρο.

Η συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τα συναρμόδια υπουργεία μπόρεσε σταδιακά να ξεπεράσει πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, που ήταν και ο λόγος καθυστέρησης έναρξης των εργασιών, και μας δείχνει ένα νέο μοντέλο παρέμβασης στην πόλη: «Την υιοθεσία δημόσιου χώρου και κτιρίων από ιδιώτες με το πνεύμα των ευπατρίδων και υπό το φως της εθνικής ευεργεσίας».

Όταν θα ολοκληρωθεί η νέα πλατεία Συντάγματος, ας σκεφτούμε ότι είναι ένα έργο-προσφορά στους πολίτες της Αθήνας. Κάθε μέρα, η πλατεία γίνεται καλύτερη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here