Θέση – «κλειδί» αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης!

0
309

Υπεύθυνος για την διερεύνηση των δυνατοτήτων να ενταχθεί η Ελλάδα στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας, ορίστηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια, τη δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική).

Το όνομα του κ. Ρουμελιώτη είχε ακουστεί για τη διοίκηση του ΤΧΣ, ωστόσο όπως φαίνεται δεν προχωρά.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ, Αίγυπτος, την 19η Αυγούστου 1947. Είναι οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα.

Υπήρξε από το 1978 οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τους Γεράσιμο Αρσένη, Απόστολο Λάζαρη, Κώστα Σημίτη κ.α. και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 1981), υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο (Δεκέμβριος 1981-Ιούλιος 1982), υφυπουργός Οικονομικών (Ιούλιος 1982-Σεπτέμβριος 1983) και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (Απρίλιος 1984-Φεβρουάριος 1987).

Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 έγινε υπουργός Εμπορίου, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου (27 Νοεμβρίου 1987) και μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας (2 Ιουλίου 1989), διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Παρ' ότι υπήρξε μέλος στα υπουργικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε διεκδίκησε κοινοβουλευτική έδρα.

Από το 2011 μέχρι σήμερα είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του Δ.Σ. (Risk Management Committee), μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως είναι υπεύθυνος και για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις του Ομίλου.

Υ.Γ.1 Γερμανικός Τύπος: Η πρόταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS μπορεί να απομακρύνει την Ελλάδα από το ΔΝΤ!

Υ.Γ.2 Τον Ιούλιο 2015 η υπογραφή με την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS: Ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην ρωσική πόλη Ufa στο Bashkortostan!

Υ.Γ.3 Δεν θα υπάρξει κανένα μνημόνιο εάν η Ελλάδα δανειστεί από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ,  κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here