Θα γίνει και η Επίδαυρος μπουρδέλο…….με τα «Παλλόμενα Πέη»;

0
529

Σάλο αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, του Βέλγου Jan Fabre να παρουσιάσει τη δική του πειραματική και αμφιλεγόμενη παράσταση Mount Olympus, γνωστή και ως τα «Παλλόμενα Πέη» ή επί το λαϊκότερο περιστρεφόμενες τσουτσούνες

Η παράσταση ανακοινώθηκε ότι θα παρουσιαστεί στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 9 και 10 Ιουλίου 2016, που σύμφωνα με τον Jan Fabre θα μετονομαστεί σε Διεθνές.

Από τα ιερά τέρατα του θεάτρου που πέρασαν από την Επίδαυρο και τα έργα των μεγάλων τραγικών, στο δημιούργημα ενός υπερήλικα βέλγου με 6-7 κάγκουρες να περιστρέφουν το τέτοιο τους μπροστά στο κοινό.

Το Mount Olympus, μια 24ωρη παράσταση, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας διάφορα σχόλια.

Στην παράσταση αυτή μετέχουν 27 ηθοποιοί που ερμηνεύουν Ολύμπιους θεούς, ημίθεους, θνητούς, τέρατα και ήρωες τραγωδιών – από τον Οιδίποδα ως τη Μήδεια – σε μια κοινή συνάντηση επί σκηνής, όπου, ως επί το πλείστον γυμνή μόστραραν τα γεννητικά τους όργανα, αναπαριστώντας, υποτίθεται, ένα διονυσιακό όργιο.

Σε κάποια στιγμή μάλιστα επτά άνδρες με αρχαιοελληνικούς χιτώνες άρχιζαν να πάλλονται μπρος πίσω αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεννητικά τους όργανα μέχρι που έμεναν εντελώς γυμνοί και χόρευαν τσίτσιδοι συρτάκι υπό τους ήχους του θρυλικού Ζορμπά.

{videobox}vzFw_r-dt4U{/videobox}

Ας προσέχουν όμως γιατί η μ@….α χτυπάει στο κεφάλι!!

Υ.Γ. Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, έλαβε στις 02/04/2016 την ακόλουθη επιστολή παραίτησης:

«Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα.

Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους»!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here