Θα κτυπήσει…του Μανώλη Κοττάκη

0
503

Εναποθέτουμε πλέον τις ελπίδες μας στον διάλογο. Θεωρούμε ότι ο Σουλτάνος θα μας κάνει την χάρη και θα καθίσει στο τραπέζι μαζί μας για να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Νομίζουμε επίσης πως αν καταλήξουμε σε συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πως θα αμφισβητήσουμε ντε φάκτο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και πως η διαφορά μας θα αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης προς επίλυση.

Μακάρι να είναι έτσι. Το εύχομαι. Αλλά η μακρά παρατήρηση της στάσης του Ερντογάν δείχνει πως ο ηγέτης αυτός δεν πιστεύει στον διάλογο. Και αν πίστευε, δεν πιστεύει πλέον. Για τον Τούρκο Πρόεδρο ο διάλογος σήμερα είναι μέθοδος επιβολής.

Έβγαλε τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο προκειμένου να πιέσει τους Γερμανούς να μας καθίσουν στο τραπέζι για όλα. Και όταν καθίσουμε και βεβαίως διαφωνήσουμε ο Σουλτάνος έχοντας πλέον την έξωθεν μαρτυρία θα προσπαθήσει να επιβάλλει τετελεσμένα με τα όπλα.

Πολύ πρόχειρη αναδρομή στον χρόνο δείχνει γιατί ο Ερντογάν έχει χάσει την υπομονή του με το διάλογο.  Στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ τον Δεκέμβριο του 2017 εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί επανειλημμένες απόπειρες του με Έλληνες πρωθυπουργούς κατέληξαν σε αποτυχία καθώς η Ελλάδα αποφεύγει να υιοθετήσει την τουρκική ατζέντα.

Δε θα μπω στον κόπο να αναδημοσιεύσω verbatim τι είπε τότε ο Ερντογάν στον Παπαχελά , μάταιος κόπος. Η ουσία είναι αυτή:

Από τότε μας κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούμε τον διάλογο για να αποφύγουμε τάχα τις ευθύνες μας. Είναι φανερό πως μετά από 20 χρόνια στην εξουσία η ισχύς είναι πιο βολική για τον Ερντογάν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η απέχθεια του αυτή στο διάλογο και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενισχύθηκε από δύο κομβικά γεγονότα που δεν ξέχασε ποτέ και για τα οποία μας την «φυλάει».

Το πρώτο είναι το σχέδιο Αννάν το 2004.  Θεωρεί πως εκτέθηκε. Ότι υποχρέωσε τους Τουρκοκυπρίους να το ψηφίσουν και εμείς δήθεν τον αδειάσαμε με το «όχι». Του την φέραμε.

Το δεύτερο είναι η αθέτηση της υπόσχεσης να του στείλουμε πίσω τους 8 πραξικοπηματίες. Επειδή αυτοί εκτός από την εξουσία του απείλησαν και την ζωή του ιδίου και της οικογένειας του το φέρει βαρέως που δεν τους του δώσαμε. Βγάζει καπνούς.

Αν σε αυτά προσμετρήσετε και την κακή χημεία του με τον Μητσοτάκη έχετε όλο το ψυχολογικό υπόστρωμα του Τούρκου ηγέτη. Βεβαίως μην κάνουμε λάθος!

Όσα κάνει στην περιοχή μας είναι στρατηγική του επιλογή! Όχι για να βγάλει το άχτι του. Αλλά τα συναισθήματα παίζουν ρόλο στην ένταση των αποφάσεων. Στην εκδήλωση της μανίας.

Η άποψη μου είναι πως ο ισλαμιστής Ερντογάν ούτε διάλογο θέλει ούτε το διεθνές δίκαιο αγαπά. Αργά ή γρήγορα, θα κτυπήσει.

Στην φάση που διανύουμε χρησιμοποίησε τα όπλα για να επιβάλλει τους όρους στο τραπέζι. Στην επόμενη φάση θα αξιοποιήσει το διάλογο για να επιβάλλει τους όρους του με τα όπλα. Μακάρι να κάνω λάθος.

Αλλά κράτος που πολεμά στη Συρία και στη Λιβύη, δε θα διστάσει να βάλει φωτιά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Αργά ή γρήγορα. Καλύτερα να κάνουμε τους λογαριασμούς μας με αυτό το σενάριο.

Προσέχουμε για να έχουμε…

Υ.Γ. Τι μας λένε δηλαδή; Η Αθήνα και η Άγκυρα θα συνομιλούν και ο Ερντογάν θα κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;…του Μιχάλη Ιγνατίου.

Από το περασμένο Σάββατο παρακολουθούμε το πιο σικέ, αλλά και το πιο ανόητο διπλωματικό παιγνίδι μεταξύ της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Να μην ξεχάσω να προσθέσω και το πιο ερασιτεχνικό.

Το Σάββατο πηγές του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή του Καστελόριζου. Στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε γεωτρήσεις από το Oruc reis.

Μετά από λίγο πρόσθεσε νέα ανάρτηση στο Twitter – αφήνοντας για ένα χρονικό διάστημα και την παλιά – με την οποία την αναιρούσε.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here