Θεραπευτική Ιππασία στην Εκάλη!

0
567

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου.

Βασικός στόχος της Θεραπευτική Ιππασίας για άτομα με αναπηρία είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση της πυέλου του ανθρώπου. 

 Η θεραπευτική ιππασία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως σε παθήσεις και διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές βλάβες, με ορθοπεδικές βλάβες όπως επίσης ενδείκνυται για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες μάθησης.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες στην Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασόίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε) Εκάλης, που εδρεύει στον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Εκάλης (ΑΙΟΕ), διεξάγονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Αθανασίας Λαΐου, φυσικοκοθεραπεύτριας (MSc of Paediatrics).

Την θεραπευτική ομάδα συμπληρώνουν πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι θεραπευτές όπως: (α) φυσικοθεραπευτές, (β) ειδικοί παιδαγωγοί, (γ) λογοθεραπευτές, (δ) εργοθεραπευτές, (ε) ψυχολόγοι (στ) και ιατροί. 

Η άρτια καταρτισμένη θεραπευτική ομάδα εξασφαλίζει την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων, όπως η αξιολόγηση, το πρωτόκολλο θεραπείας, οι στόχοι θεραπείας και η επαναξιολόγηση, που απαιτούνται για τη βέλτιστη παροχή της θεραπείας.

Στόχος της ομάδας είναι η ποιότητα της θεραπείας πάνω στο άλογο, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Ως εκ τούτου, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. 

Η ομάδα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης, όπως και του ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του γονέα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.

Οι ενήλικες και τα παιδιά που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένας) και του μέσου (άλογο) που χρησιμοποιούνται, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία, παρόλο που η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα.

Λόγω αυτής της ευχάριστης διάστασης, οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, διότι εκτός από ένα εξαιρετικό μέσο αποκατάστασης, η ίδια η διαδικασία της ιπποθεραπείας αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο τόσο για τους ενήλικές όσο και για τα παιδιά. 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

Αθανασία Λαΐου
Επιστημονική Υπεύθυνη Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης
Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc
Instructor of TR & Hippotherapy
Email: info@hippotherapy.gr
Τηλ: 6972176572
Visit us: http://hippotherapy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here