Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

0
302

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την ομώνυμη Πινακοθήκη στο Μέτσοβο.

Η Α.Ε., ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, θα εγκαινιάσει την έκθεση την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στις 20:00. Ογδόντα και πλέον πολύτιμα έργα αποκαλύπτουν μία σημαντική πτυχή της νεοελληνικής τέχνης. 

Έργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμώνα, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, μεταξύ των άλλων, φανερώνουν τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ -Τοσίτσας γεννήθηκε το 1908 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Γόνος ιστορικής οικογένειας, μικρανεψιός του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ανατράφηκε με ζωντανή ακόμα την παράδοση της ευποιίας αλλά και της βλάχικης καταγωγής του, διατηρώντας πάντα στενούς δεσμούς με τη γη, τη φύση και την ιδέα της Ελλάδας.

Άνθρωπος του πνεύματος και της δράσης, πολιτικός και συγγραφέας, φιλότεχνος και οραματιστής, υπήρξε μια σημαντική φυσιογνωμία στη δημόσια ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Δικηγόρος και οικονομολόγος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και επί μισό αιώνα σχεδόν διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή. 

Αγωνίστηκε με νόμιμα και παράνομα μέσα για την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και φυλακίστηκε για την δράση του αυτή. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ιστορικές αναλύσεις και τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. 

Ευτύχισε δύο χρόνια πριν το θάνατό του να εγκαινιαστεί η ομώνυμη πινακοθήκη, στις 27 Αυγούστου του 1988, στο Μέτσοβο, όπου τότε δήλωσε ότι «κτίστηκε πάνω στο σαμαράδικο του προγόνου μου Μιχάλη Αυγέρου». 

Η προσπάθεια αυτή έχει έναν ιδεαλισμό. Διότι μιλάει για συνέχεια, για δέσιμο με το αίμα και τις ρίζες, για ιδέες αγάπης και πίστης. Και οι ιδέες, οι σκέψεις, οι ψυχές, τα άυλα – αυτά είναι η δύναμη της ζωής.

Επιμελητής έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.
Διάρκεια: 20 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here