ΘΡΑΣΟΣ Τσαβούσογλου: «Συνέχεια εγγυήσεων για να αισθάνονται ασφάλεια οι Τ/κ»

0
230

Η τουρκική πλευρά δεν είναι της αντίληψης «να κάνει κάθε είδους υποχώρηση για τη λύση» του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό χρειάζεται κοινή αντίληψη των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι οι Τ/κ και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις για να αισθάνονται ασφάλεια οι Τ/κ, ωστόσο πρόσθεσε ότι για την τουρκική πλευρά είναι σημαντική η ανησυχία για την ασφάλεια και των δύο πλευρών. 

Υποστήριξε ακόμη ότι μια τυχόν συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να ενταχθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ για να μην υπάρξει κατάχρηση. 

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στο Αναντολού, είπε ότι για να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, η Τουρκία καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια. 

Ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι σε στενή συνεργασία με το ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους στο θέμα της Κύπρου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν είναι της αντίληψης «να κάνει κάθε είδους υποχώρηση» για τη λύση, προσθέτοντας πως εάν θα υπάρξει λύση χρειάζεται να υπάρχει κοινή αντίληψη των δύο πλευρών.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στο Μοντ Πελεράν έγιναν δύο γύροι διαπραγματεύσεων, οι οποίοι δεν είχαν αποτέλεσμα, αναφέροντας ότι στον πρώτο γύρο, όταν οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, η ε/κ πλευρά ζήτησε διάλειμμα και στο δεύτερο γύρο σηκώθηκε από το τραπέζι. 

Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, συνεχίστηκαν ξανά, ορίζοντας ημερομηνίες, ωστόσο, η μη πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια δείχνει – όπως υποστήριξε – τη στάση της ε/κ πλευράς.

«Η δική μας η αντίληψη είναι εκεί, αλλά πρέπει και η ε/κ πλευρά να καταθέσει αυτή τη βούληση. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία σε αρκετά κεφάλαια. 

Αντί να επικεντρωθούν σε αυτά, φέρνουν στην επικαιρότητα τα θέματα των εγγυήσεων της Τουρκίας και την ασφάλεια. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Ο τ/κ «λαός» και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις. Θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια. 

Για μας ασφαλώς είναι σημαντική η ανησυχία για την ασφάλεια και των δύο πλευρών αν θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά για μας είναι επίσης πολύ σημαντικά η ασφάλεια των Τ/κ και οι ευαισθησίες για τα άλλα θέματα»……ανέφερε. 

Σε ερώτηση εάν η ΕΕ στήριξε σε ικανοποιητικό βαθμό τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ασφαλώς η ΕΕ δεν ήταν στο τραπέζι κατά τη διαδικασία.

«Δηλαδή λέει ότι στηρίζει, αλλά πρέπει κατ’ αρχήν να τη συμφωνία να την συμπεριλάβει στο πρωτογενές δίκαιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να μην υπάρξει κατάχρηση είναι αναγκαίο να γίνει αυτό. 

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη θα συζητήσει και το Κυπριακό με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Εμείς επιδεικνύουμε καθαρή στάση παντού, η θέση μας στο θέμα της λύσης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι καθαρή. 

Αλλά αν μπούμε σε κλίμα εκλογών έχουμε ερωτηματικά ποια στάση θα τηρήσει η ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία κόμματα που είναι εναντίον της λύσης. Εμείς προσεγγίζουμε εποικοδομητικά, και θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε εποικοδομητικά.

Ούτε στο σχέδιο Ανάν ούτε και σε αυτή τη διαδικασία του Μοντ Πελεράν ήμασταν εμείς η πλευρά που σηκώθηκε από το τραπέζι. Επειδή εμείς εμπιστευόμαστε και τον εαυτό μας, και τα επιχειρήματά μας είναι εντελώς καθαρά.

Αν υπάρξει αυτή η αντίληψη θα υπάρξει λύση. Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν αυτή τη θέση της «τδβκ» και της Τουρκίας και τονίζουν κάθε φορά ότι την εκτιμούν»….ανέφερε.

Υ.Γ. Γενεύη-η μεγάλη ανατροπή…..ο Αναστασιάδης ταυτίζεται τώρα πλήρως με τις Ελληνικές θέσεις!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here