Ιδού ο χάρτης για την ΑΟΖ με την Λιβύη!

0
752

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΛΥΒΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Οι αντίπαλοι του Σάρατζ αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματά μας-Στρατηγική ακύρωσης του Τούρκο-λιβυκού μνημονίου από την Κυβέρνηση.

Έντονες διεργασίες για το μέλλον της Λιβύης, που επηρεάζουν ασφαλώς και την Ελλάδα, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Στο επίκεντρο επιχειρεί να βρεθεί και η Αθήνα με κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, με στόχο την κατάργηση του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν και την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε συνέχεια των συνομιλιών του 2010.

Αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αναγνωρισμένης διεθνώς λιβυκής Βουλής Ακίλα Σάλεχ, αλλά και στις αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Με αφορμή την προηγούμενη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, ο λογαριασμός αυτός είχε αναρτήσει φωτογραφία του Χαφτάρ με φόντο την ελληνική σημαία και λεζάντα «ευχαριστούμε, Ελλάδα, που τον κρατάς ασφαλή», ενώ με αφορμή τη συνάντηση που είχε προχθές ο κ. Δένδιας με τον Ακίλα Σάλεχ έγραψε πως Ελλάδα και Λιβύη «προχωρούν στη χάραξη ΑΟΖ» και «στην αποχέτευση τα όνειρα του Ερντογάν…».

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη είναι πως ο Ακίλα Σάλεμ μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών μετέβη στη Μόσχα και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία στηρίζει και εξοπλίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, κόντρα στη συνεργασία της Τουρκίας με τον Σάρατζ, που φαίνεται να έχουν την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αθήνα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις, μιλάει για πολιτική λύση, αλλά επιδιώκει να ανακηρύξει ΑΟΖ με την επίσημη και αναγνωρισμένη λιβυκή Βουλή. Ο δε πρόεδρός της έχει ενισχύσει τη θέση του για την επόμενη ημέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακυρωνόταν το τούρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πάντως, εμφανίστηκε και πάλι εκτός γραμμής, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης και από κει και πέρα «θα πρέπει να γίνουν όλες οι διεργασίες προκειμένου να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Η πολιτική λύση που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα, οπότε υπονομεύει πιθανώς και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Λιβύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο μεταξύ, δεν διέβλεψε κάποια συνάντηση στο άμεσο μέλλον μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ιδίως τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Πηγή «δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here