Καθηγητής Ιωάννης Μάζης: Η κινητικότητα σε Μέση Ανατολή-Ασία δείχνει ότι ο Ευρασιατικός πόλος οργανώνεται.

0
177

Στη συνέντευξή μας (16-03-2023) ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής αναλύει τις σύνθετες εξελίξεις στον διεθνή αλλά και στον άμεσο  περίγυρο της Ελλάδας.

Εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο “ειλικρινής” είναι η διαρροή από την Tουρκική πλευρά ότι «δεν χρειάζεται πλέον τους S-400», αν όντως είναι προοίμιο κυβίστης προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποδεσμευθούν τα F-16 ή αν πρόκειται για τακτικό ελιγμό ώστε να κατευναστούν προεκλογικά οι ΗΠΑ και αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί να δώσει άλλη «ερμηνεία» στη δήλωση.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, το σενάριο περί μεταφοράς των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο κατά τη γνώμη του.

Εκτιμά ότι ο ευρασιατικός πόλος οργανώνεται γύρω από την Κίνα και τη Ρωσία-σημειώνοντας την πρόσφατη προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με κινεζική μεσολάβηση και θεωρεί ότι ήταν η δυτική στάση που «έσπρωξε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας».

Θεωρεί ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο τον οποίο δεν ανέλαβε λόγω της αδυναμίας της να λειτουργήσει ως ενιαίο γεωπολιτικό μέγεθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here