Καθοδόν για την Μεσόγειο το 4ο Πλωτό Γεωτρύπανο της Τουρκίας, φτάνει μέσα στο καλοκαίρι!

0
291

Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2022», στο πλαίσιο της οποίας σύμφωνα με την πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, θα κινητοποιηθούν 22 πολεμικά πλοία και σημαντικός αριθμός αεροσκαφών διαφόρων τύπων της πολεμικής αεροπορίας της χώρας ενώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της Άγκυρας, φέτος θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Άρχισε η Τουρκική Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2022» (video) -veteranos |Εθνικά Θέματα

Όπως έχει ήδη τονίσει σε δημοσιεύματά του αυτές τις ημέρες το «pentapostagma.gr», η άσκηση αυτή δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την διέλευση ενός από τα πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας από το Αιγαίο.

Στην παρούσα φάση οι υδρογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας έχουν εκδώσει NAVTEX για το «Κανουνί» και το «Γιαβούζ». NAVTEX που τα στέλνουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Για το «Κανουνί» η χρονική περίοδος είναι από τις 7 Απριλίου που εκδόθηκε η πιο πρόσφατη για αυτό NAVTEX έως τις 6 Ιουνίου για το χρονικό διάστημα. Για το «Γιαβούζ» η χρονική περίοδος είναι από τις 8 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου.

Το «Κανουνί» είναι ήδη στο σημείο ενώ το «Γιαβούζ» είναι αγκυροβολημένο στον λιμένα του Φίλιος στη Μαύρη Θάλασσα. Το Φατίχ, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο είναι ήδη εν πλω διενεργώντας γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το γεγονός πως κάποιο από αυτά τα τρία πλωτά γεωτρύπανα ή κάποιο από τα ερευνητικά «Μπαρμπαρός» ή «Ορούτς Ρέις» να «κατηφορίσουν» προς την Ανατολική Μεσόγειο πλέοντας από τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις είναι αγκυροβολημένο στη θάλασσα του Μαρμαρά ενώ το Μπαρμπαρός πλέει στη Μαύρη Θάλασσα.

Γεγονός είναι πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ότι εξαγγέλλει ο Ερντογάν ή κάποιος από τους στενούς αξιωματούχους του. Αυτό που έχει πει ο Σουλτάνος είναι ότι σύντομα θα στείλει και πάλι πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο…

Σε ομιλία που έκανε πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ο πρόεδρος του κόμματος ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μεταξύ άλλων είπε:

«Οι επαφές με το Ισραήλ και το άνοιγμα αμοιβαίων και αναπτυσσόμενων διαύλων συνεργασίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου αυτής της χώρας στην Ευρώπη, είναι μία από τις κινήσεις που θα αντισταθμίσουν τη μειονεκτική θέση της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας.

Οι πόροι των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στον Εύξεινο Πόντο και τα μεγάλα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά και θα ενισχύσουν τη χώρα και την ενεργειακή της πολιτική».

Είναι δεδομένο λοιπόν για πολλούς αναλυτές πως το ερχόμενο καλοκαίρι, παρά τα ευχολόγια της Ελληνικής πλευράς σε επίπεδο πολιτικών, θα υπάρξει νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα στοιχείο που δείχνει πως η Τουρκία κινεί στις θέσεις τους διάφορα πιόνια είναι και αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το «pentapostagma.gr».

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από την Νότια Κορέα, το COBALT EXPLORER, που θα λάβει το όνομα «Αλπ Αρσλάν», όταν φτάσει σε τουρκικό λιμάνι, βρίσκεται ήδη καθοδόν και αναμένεται να φτάσει στη Μεσόγειο σε δύο με δυόμισι περίπου μήνες ανάλογα και με τον καιρό που θα συναντήσει. Χθες εντοπίστηκε να πλησιάζει το Κέϊπ Τάουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here