Και μετά διερωτούνται γιατί η Τουρκία οδεύει προς Κρήτη…του Κώστα Βενιζέλου.

0
470

Έχουμε βαρεθεί να επαναλαμβάνουμε την αναφορά-κλισέ ότι υπάρχει κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν κλιμακώνει μόνο την ένταση, καθώς έχει περάσει ήδη στη φάση υλοποίησης των σχεδιασμών της, στη βάση του μεγαλεπήβολου «οράματος» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως ο Ερντογάν παρουσιάζεται να έχει εγκαταλείψει την τακτική των μικρών βημάτων, που βαθμηδόν οδηγούσε στην υλοποίηση των επιδιώξεών του. Τώρα υιοθετεί μια πιο επιθετική πολιτική με συνεχή και μεθοδευμένα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των στόχων της κατοχικής Τουρκίας.

Η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, του αιτήματος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από τη Ρόδο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτελεί μια νέα κίνηση.

Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία σφίγγει περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα (όπως κάνει και στην Κύπρο).

Η αίτηση και η αναμενόμενη έγκρισή της για άδεια ερευνών από την ΤΡΑΟ σε αυτές τις περιοχές είναι η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή και εμπέδωση του τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο οδηγεί στην οικειοποίηση από την Τουρκία όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί πρόκριμα και για το τι θα επιδιώξει η Τουρκία και στο Αιγαίο (Ν. Μελέτης, liberal.gr).

Η Άγκυρα θέλει να διαμηνύσει στην Ελλάδα πως ετσιθελικά θα επιβάλει την επεκτατική της πολιτική. Προτάσσει τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών όπως έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές. Ένας ισχυρισμός που δεν ευσταθεί ποσώς και είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του άρθρου 121 (2) της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι το 2011 η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία» με το παράνομο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία υποτίθεται ότι οριοθετούσαν μεταξύ τους «χωρικά ύδατα» και «υφαλοκρηπίδα».

Σημειώνεται, συναφώς, ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει στο ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα, όταν όμως πρόκειται για τα άλλα νησιά, δηλώνει πως δεν δικαιούνται!

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here