Κλιμακώνει την Ένταση η Τουρκία-Τα βλέμματα στις έρευνες του Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ.

0
313

Στο απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση λίγο πριν τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών ενώ το γαλλικών συμφερόντων Nautical Geo ξεκινά έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σοβαρά ζητήματα έχει προκαλέσει στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας η οποία όπως φαίνεται πως δοκιμάζει τα διπλωματικά και επιχειρησιακά όρια της χώρας μετά και το τελευταίο επεισόδιο στο Αιγαίο, την ώρα που οι δύο πλευρές συναντώνται την Τετάρτη στην Άγκυρα για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών και ενώ την Κυριακή ξεκινούν οι έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο του αγωγού East Med στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας καθώς το επεισόδιο του Σαββάτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν σε απόσταση αναπνοής, 30-40 μέτρων.

Με το κλίμα τεταμένο, τα βλέμματα στρέφονται στην έναρξη της χαρτογράφησης στην Κυπριακή ΑΟΖ από το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων Nautical Geo, την Κυριακή, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι ζήτημα χρόνου ώστε η Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα, προτάσσοντας ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ενώ τονίζουν ότι στην Ελληνογαλλική συμφωνία γίνεται επίκληση του άρθρου 51 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρει ότι η Γαλλία μπορεί να συνδράμει ακόμα και σε ανοιχτή θάλασσα και όχι μόνο στην ελληνική ΑΟΖ.

Τουρκικοί λεονταρισμοί: Να μην ανακατεύονται οι Γάλλοι στην Ανατολική Μεσόγειο

Μόλις λίγες μέρες μετά τις υπογραφές στο Παρίσι για την αμυντική συμφωνία, η Τουρκία απειλεί  Έλληνες, Κύπριους, αλλά και Γάλλους.

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Άγκυρα καταγγέλλει ότι έγιναν παραβιάσεις στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης από το σκάφος NAUTICAL GEO κατά τη διάρκεια ερευνών για τον αγωγό East Med και ακόμα ότι οι έρευνες που ξεκινά την Κυριακή από το ίδιο σκάφος-εντός Κυπριακής ΑΟΖ αυτή τη φορά-παραβιάζουν δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκτός από κατηγορίες για Κύπρο και Ελλάδα, προειδοποιεί και το Παρίσι.

«Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στη διπλωματία ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων», αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως η Αθήνα, δια του Νίκου Δένδια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών στο μήνυμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, που κάνει λόγο για συνεχιζόμενες τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Η Άγκυρα γνωρίζοντας ότι η ρήτρα στρατιωτικής βοήθειας ενεργοποιείται εάν επιτεθεί στην Ελληνική Επικράτεια, επιλέγει τώρα να τεστάρει, εάν η εμπλοκή του Μακρόν θα φτάσει έως την Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, γι αυτό και η προειδοποίηση προς τους Γάλλους να μην ανακατευτούν.

Επίσημη αντίδραση για τους Τουρκικούς λεονταρισμούς δεν έχει ακόμα καταγραφεί. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του προς τη Λευκωσία, στέκεται απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γαλλία παραμένει βαθιά προσηλωμένη στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική, μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη. Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό των Κυπρίων, όπως το έκανε πάντα», είναι το μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Μέσα σε αυτό, το συγκρουσιακό κλίμα Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συναντώνται την Τετάρτη στην Άγκυρα για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες.

«Δεν έχω πολλές ελπίδες, αλλά ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα», δήλωσε άλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here