ΚΟΛΑΦΟΣ για τον Χατζηδάκη η έκθεση της Αναλογιστικής Αρχής για το ασφαλιστικό: «Θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δις».

0
416

Αναλογιστική Αρχή και ΟΔΗΧ βρίσκουν ελαττωματικό το νέο Ασφαλιστικό…

Η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει (μετριοπαθές σενάριο) το 47% του ΑΕΠ (σ.σ.: πέραν του 212% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος το χρέος).

«Έχουμε ένα σύστημα σε ισορροπία» (δημόσιο επικουρικό) και εάν περάσουμε σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό με ιδιωτική διαχείριση «θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δις» υποστηρίζει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις επικουρικές συντάξεις.

Και ακολούθως έρχεται η μελέτη του ΟΔΗΧ και υποστηρίζει ότι «στο βασικό σενάριο (σ.σ. μεταξύ των τεσσάρων σεναρίων που εξετάζει), ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2070 είναι ελάχιστα υψηλότερος – σε σύγκριση με το σενάριο χωρίς μεταρρύθμιση – κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ…».

Δηλαδή, έρχεται η δημόσια (Κυβερνητική Υπηρεσία) Εθνική Αναλογιστική Αρχή και υποστηρίζει ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί το (υφιστάμενο) επικουρικό, είναι απόλυτα βιώσιμο.

Η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει (μετριοπαθές σενάριο) το 47% του ΑΕΠ (σ.σ.: πέραν του 212% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος το χρέος).

Και αυτά τα χρήματα (ασφαλιστικό κενό 78 δις) θα πρέπει είτε να τα δανειστεί το δημόσιο, αυξάνοντας το κρατικό χρέος, είτε να τα στερήσει από τους νυν και μελλοντικού συνταξιούχος.

Και ακολούθως έρχεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) με άλλη μελέτη και υποστηρίζει η μετάβαση στο νέο σύστημα θα κοστίσει για το χαρείς του δημοσίου τουλάχιστον δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ παραπάνω, ανάλογα με το σενάριο.

Και σε μια τέτοια περίπτωση αυτό το κόστος (δανεισμός για την διασφάλιση των σημερινών συντάξεων και καταβολή των μελλοντικών υποχρεώσεων) θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους του μέλλοντος. Αυτούς που, υποτίθεται, θέλει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχέδιο…

Με βάσει τα ανωτέρω στοιχεία, δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) λένε στην κυβέρνηση «πάρε πίσω στο σχέδιο» (σ.σ. με την έννοια ότι σε κάθε περίπτωση αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα από οικονομικής άποψης, προκαλεί κοινωνική ανισορροπία και «φορτώνει» του νέους με πρόσθετο χρέος).

Αλλά και ένα τρίτο Ινστιτούτο, ανεξάρτητο αλλά φορέας των επιχειρηματικών απόψεων, το ΙΟΒΕ, δεν βρίσκει τα καλυτέρα λόγια για την «μετάβαση» στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here