ΚΤΥΠ Α.Ε.: Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να επισκευαστεί το κτίριο του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας!

0
176

Τουλάχιστον πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να επισκευαστεί το «πληγωμένο» κτίριο του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, σύμφωνα με τον δ/ντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ), Ηρακλή Δρούλια.

Εμπρός σε αυτήν τη δυσοίωνη προοπτική, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητεί από τον Δήμο Κηφισιάς πρόταση για την άμεση μεταστέγαση του συνόλου του σχολείου σε κατάλληλο και ασφαλές σχολικό συγκρότημα σε πρωινό ωράριο, καθώς η παραμονή των μαθητών στις προκατασκευασμένες αίθουσες είναι ανεκτή μόνο ως προσωρινή λύση.

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην ΚΤΥΠ Α.Ε., συνάντηση για το θέμα του σχολείου, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του κ. Δρούλια, ο δήμαρχος Γ. Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος Μ. Καυγαλάκης, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κ. Καραλή, ο πρόεδρος της Α’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Κόκκαλης, ο διευθυντής του σχολείου Γ. Μεριχωβίτης και ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σ. Ρότσκος.

Η συζήτηση ξεκίνησε σχετικά με τις πέντε προκατασκευασμένες αίθουσες που έχει ζητήσει ο Δήμος με έγγραφό του από την Παρασκευή 06/11/2015. Έπειτα από διευκρινήσεις σχετικά με τη μεταφορά τους και τη διαβεβαίωση ότι θα την αναλάβει ο Δήμος, προς συντόμευση των διαδικασιών, ο κ. Δρούλιας δήλωσε ότι αυτές μπορούν να προχωρήσουν.

Παραδόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο φάκελος της μελέτης στατικής επάρκειας του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας και ζητήθηκε επιβεβαίωση της δυνατότητας της ΚΤΥΠ Α.Ε. να αναλάβει το έργο της μελέτης και κατασκευής της επισκευής – ενίσχυσης – επέκτασης των κτιρίων του σχολείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε τη δυνατότητα και την επιθυμία τους να αναλάβουν το έργο και σημείωσε ότι έχουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

Για το χρόνο αποπεράτωσης του έργου είπε:

-Θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για την προκήρυξη – ανάθεση – ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών (ενίσχυσης, αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική), ένας χρόνος για την προκήρυξη και την ανάθεση του έργου κατασκευής και περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Γενικά οι μελέτες επισκευής είναι πιο περίπλοκες από τις μελέτες ενός νέου έργου και το γεγονός ότι το κτίριο είναι διατηρητέο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους χρόνους. Η εκτίμησή του ήταν ότι η πενταετία είναι ένας ρεαλιστικός χρόνος αποπεράτωσης όλου του έργου.

-Σχετικά με τις μελέτες, οι μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. θα εξετάσουν τη μελέτη στατικής επάρκειας και θα κρίνουν αν και πόσο βοηθάει στις επόμενες φάσεις.

-Σημειώθηκε μια πιθανή επιτάχυνση των χρόνων ολοκλήρωσης της μελέτης ενίσχυσης (εκτιμούμενου κόστους 30.000 ευρώ), αν ο Δήμος την αναθέσει σε μελετητή, ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με τους μηχανικούς της ΚΤΥΠ Α.Ε., για τις προδιαγραφές της. Οι υπόλοιπες μελέτες (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά) θα εκπονηθούν από τις υπηρεσίες της ΚΤΥΠ Α.Ε.

Ο δήμαρχος Γ. Θωμάκος ρώτησε αν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής με την ταυτόχρονη λειτουργία του σχολείου στις προκατασκευασμένες αίθουσες στο προαύλιο.

Ο κ. Δρούλιας απάντησε ότι αυτό γενικά αποφεύγεται, αλλά αν υπάρχει ειδική ανάγκη και ο απαραίτητος χώρος, είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Οι υπηρεσίες της ΚΤΥΠ Α.Ε. θα εξετάσουν τη μελέτη επέκτασης του σχολείου, που είχε εκπονήσει ο πρώην Δήμος Νέας Ερυθραίας, θα κάνουν αυτοψία στο χώρο και θα απαντήσουν επί του θέματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να μειωθούν οι χρόνοι, κατασκευάζοντας το έργο τμηματικά και με την παράλληλη λειτουργία μέρους του σχολείου. Απάντησε ότι δεν είναι σωστό τεχνικά και σίγουρα θα καθυστερήσει αντί να επιταχύνει την αποπεράτωση της κατασκευής.

Ρωτήθηκε, επίσης, αν μια σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων θα είχε κάποια θετική επίδραση στις διαδικασίες και απάντησε ότι συνήθως κάτι τέτοιο βοηθάει πολύ στην εξεύρεση χρηματοδότησης, που όμως δεν αποτελεί πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Γενικά όμως τέτοιες συσκέψεις έχουν θετική συμβολή στην επίλυση διαφόρων θεμάτων.

Τέλος, ρωτήθηκε για την πενταμελή επιτροπή ελέγχου σχολικών κτιρίων. Επανέλαβε ότι η επιτροπή αυτή πρέπει να εξετάζει το σχολικό συγκρότημα πριν τη μεταστέγαση κάποιου σχολείου και δεσμεύτηκε ότι το μέλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. θα οριστεί πολύ σύντομα, κατόπιν αίτησης του Δήμου Κηφισιάς.

Ήδη ξεκίνησε η σύσταση αυτής της επιτροπής για έλεγχο όλων των πιθανών σχολικών κτιρίων που εξετάζονται και σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προηγούμενη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα να μετέχουν σε αυτήν από πλευράς Δήμου Κηφισιάς ως τακτικό μέλος ο πρόεδρος της Α’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Κόκκαλης και ως αναπληρωματικό η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κ. Καραλή.

Πηγή: www.amarysia.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here