Κόλαφος για τον Ερντογάν: Όλοι οι Αμερικανοί βουλευτές εναντίον του, οργή στο Λευκό Οίκο.

0
202

Κόλαφος για τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησης του αποτελεί το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με το οποίο καταδικάζεται με έντονο τρόπο η βία εναντίον Αμερικανών πολιτών, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία, στην λεωφόρο Μασαχουσέτης, στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος «βγάζει φωτιές» για τον Ερντογάν, διότι έλαβε θέση υπέρ του Κατάρ, το οποίο κατηγορείται για υπόθαλψη της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

O πρόεδρος της Βουλής, Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν.

Στην Ουάσιγκτον αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «έχει περάσει την κόκκινη γραμμή» και βρίσκεται απέναντι στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

 «Η απομόνωση του Κατάρ δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κόμματος του. Τόνισε, ευρισκόμενος εκτός αμερικανικής και δυτικής γραμμής: «Δεν θεωρούμε αποτελεσματικό το μέτρο επιβολής κυρώσεων ενάντια στο Κατάρ. Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συνεργασία, αυτή η κατάσταση δεν θα επωφελήσει κανέναν στην περιοχή μας», πρόσθεσε. 

Το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής αποτελεί την απόλυτη καταδίκη για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αφού εναντίον της χώρας του και του ιδίου ψήφισαν 397 βουλευτές και υπέρ της ούτε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Έθνους.

Της προσπάθειας ηγήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, ο οποίος είναι όψιμος φίλος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις των βουλευτών είχαν τη σιωπηλή έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ακόμα και τώρα δείχνει ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αφορούν Αμερικανούς πολίτες. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Βουλή δείχνει τέτοια ομοψυχία μόνο όταν το θέμα αφορά απολυταρχικά καθεστώτα, όπως τα χαρακτηρίζουν. Ως παραδείγματα αναφέρονται η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Κούβα και η Βενεζουέλα. Εναντίον του Ερντογάν ψήφισαν ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί φίλοι της Τουρκίας. 

«Η ευθύνη για αυτή την επίθεση (εναντίον των διαδηλωτών) βαραίνει μόνο την τουρκική κυβέρνηση. Καλώ την Τουρκία να δεχτεί τελικά την ευθύνη για αυτό το διαβόητο περιστατικό και να ζητήσει συγγνώμη από όσους είχαν τραυματιστεί», δήλωσε ο κ. Ράιαν μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που χαρακτηρίζεται ιστορικό.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε το πρώτο άρθρο του Συντάγματος και να καταδικάσουμε την καταστολή είναι ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής.

Βουλευτές και γερουσιαστές έκαναν γνωστή σε όλους τους τόνους τη βούλησή τους να λογοδοτήσουν οι φρουροί του Ερντογάν ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων και ζήτησαν από τις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, που είναι αρμόδιο για τη διπλωματική ασφάλεια να μην επιτρέψουν ξανά τέτοια περιστατικά βίας. Είναι η δεύτερη χρονιά σε δύο χρόνια που οι οπαδοί του Ερντογάν κτυπούν αλύπητα διαδηλωτές στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Αριθμός μελών του Κογκρέσου αιτήθηκε από τον Λευκό Οίκο να μην καλέσει ξανά στην Αμερική τον πρόεδρο της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν να ερευνούν τα επεισόδια. 

Αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε Τούρκους υπηκόους οι οποίο διαμένουν στην Αμερική. Μερικοί εξ αυτών των τραμπούκων ήρθαν από τον Καναδά και άλλες χώρες. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει όλους τους μπράβους του Ερντογάν όπως και τους εισαγόμενους τραμπούκους, οι οποίοι έχουν καταγγελθεί στις χώρες όπου διαμένουν. 

Την ημέρα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν είχαν εξελιχθεί ντροπιαστικές σκηνές έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Σύσσωμα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών καταδίκασαν την βία, που ξεκίνησε με εντολή του Ερντογάν, όπως δείχνει βίντεο της τουρκικής υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής.

{videobox}wKm7wfMY0As{/videobox}

Υ.Γ. Δεν αρέσει στον σουλτάνο! Αντιδρά στην καταγγελία αμερικανικής Βουλής για τους μπράβους του.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here