Κόλπο το δήθεν λαϊκό μέτρο για τις γονικές παροχές-Πάρτι για…μεγαλοκαρχαρίες!

0
360

Τεράστιο δώρο στους πάμπλουτους…

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξαγγελία του από τη Θεσσαλονίκη για τις γονικές παροχές να δημιούργησε σε πρώτη φάση θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και εγείρει, αν μη τι άλλο, και πολλά σοβαρά ερωτήματα…

Καταρχάς, η κυβέρνηση κάνει τεράστιο δώρο στους πάμπλουτους, καθώς αντί να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην Εφορία για τις περιουσίες τους όταν τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, μετά τον Οκτώβριο δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο κράτος.

Το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές αυξάνεται στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί, που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να γράψει σε ένα και μόνο παιδί του σπίτια, αυτοκίνητα, μετοχές, ακόμα και αυτοκίνητα ή μετρητά ύψους 1.600.000 ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού πρόκειται για τεράστια ποσά και περιουσίες, που δεν διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Αντιθέτως – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό – το οικονομικό επιτελείο μοιάζει να επιθυμεί να ευνοήσει όσους διαθέτουν περίεργες διαδρομές χρήματος – ακόμη και αδήλωτου «μαύρου» – αφού επιτρέπει τη μεταβίβαση απίστευτων ποσών σε μετρητά, την ώρα που – όπως υποστηρίζει – θέλει να εξαφανίσει την παραοικονομία στη χώρα, που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Πλέον, οι γονείς ή οι παππούδες θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων ή δωρεές χρημάτων χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ στην Εφορία. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του καλοκαιριού, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους οι τιμές ζώνης αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες προσπάθησαν να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου που θα φέρει η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών, με αποτέλεσμα να καταβάλουν σημαντικά ποσά στην Εφορία.

Χωρίς καμία ενημέρωση, το υπουργείο Οικονομικών ξάφνιασε τους φορολογούμενους, καθώς αν γνώριζαν πως οι γονικές παροχές θα γίνουν αφορολόγητες, δεν θα έτρεχαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους, προκειμένου να γλιτώσουν ελάχιστες χιλιάδες ευρώ σε φόρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ξέχασε» να εντάξει στο νέο αφορολόγητο τις κληρονομιές, με συνέπεια τα παιδιά ενός θανόντα να καλούνται να καταβάλουν φόρο για την περιουσία του γονέα τους που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Πρακτικά, ένας πατέρας θα μπορεί να δώσει χωρίς φόρο ένα ακίνητο ή χρήματα έως και 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Δικαίωμα γονικής παροχής έχει και η μητέρα, ξεχωριστά από τον σύζυγό της.

Σε αυτή την περίπτωση το κάθε τέκνο της οικογένειας θα μπορεί να λάβει περιουσία έως και 1.600.000 ευρώ αφορολόγητα. Στην περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει εξ ημισείας στους δυο γονείς, τότε το αφορολόγητο αυξάνεται αυτομάτως στα 1.600.000 ευρώ.

Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%. Το αφορολόγητο όριο εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για μία γονική παροχή ακινήτου ύψους 300.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο, σήμερα η επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Αντίστοιχα, αν ο παππούς θέλει να κάνει δωρεά 200.000 ευρώ στο εγγόνι του, θα πρέπει να καταβάλει στην Εφορία φόρο 20.000 ευρώ, ενώ σε μισό μήνα από τώρα δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here