ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ από Νίκο Σύψα: «Ενδοοικογενειακή η διασπορά, ο ιός έχει περάσει στα σπίτια».

0
457

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για μια ακόμη φορά επεσήμανε ότι η διασπορά του κορωνοϊού έχει περάσει στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι η αγορά δεν άνοιξε τώρα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κάποια στιγμή τον Ιανουάριο.

Τι είπε για το click away και τον δείκτη Rt.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: Ενδοοικογενειακή διασπορά.

Τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια. Σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό.

Καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής, ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο»…ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σύψα για τη διασπορά στα σπίτια.

Για την καθιέρωση του click away στο λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων τόνισε:

«Κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.  Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη.  Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα.

Ένας από τους λόγους που δεν άνοιξε τώρα η αγορά, ήταν για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Ιανουάριο και θα δούμε αν θα το πετύχουμε. Στόχος είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και εάν όλα πάνε καλά θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και οι άλλες βαθμίδες».

Με βάση τις προβλέψεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περίπου στις 15 Ιανουαρίου:

«Ο Ιανουάριος θα είναι μια δύσκολη περίοδος και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του. Ο χάρτης είναι κατακόκκινος όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ και εύχομαι να μην δούμε δύσκολες καταστάσεις. Κάθε ένας βαθμός θερμοκρασίας που πέφτει επηρεάζει κατά 4% με 5% τον λεγόμενο δείκτη Rt».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here