Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.

0
333

Τα 2-3 τελευταία χρόνια στην χώρα διάφορες ομάδες πολιτών και δήμοι έχουν αναπτύξει αγορές παραγωγών με στόχο την μείωση των τιμών των προσφερομένων προϊόντων στους καταναλωτές.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι δράσεις έχουν πετύχει τον στόχο τους αφού έχουν καταφέρει να εξαλείψουν το χονδρεμπορικό κέρδος.Δίκαια λοιπόν όλες αυτές οι δράσεις πήραν το όνομα Λαϊκές αγορές παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.

Η αποδοχή των Λαϊκών αγορών παραγωγών είναι τέτοια ώστε και μεγάλοι δήμοι ακόμη και από τα βόρεια προάστια να διοργανώνουν δράσεις αυτής της μορφής.

Τους τελευταίους μήνες όμως, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2013 αρχίζει να εμφανίζεται ως διοργανωτής των δράσεων μια ιδιωτική εταιρεία με το όνομα Κοινωνική Εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με Δήμους όπως της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, του Νέου Ηρακλείου, του Περάματος, του Χαϊδαρίου, των Καλυβιών, οργανώνει δράσεις Λαϊκών αγορών παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου μια φορά τον μήνα σε κάθε Δήμο.

Με την ένδεια μέσων και ανθρωπίνων πόρων που υπάρχει στους Δήμους λόγω της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ευφυή τόσο την απόφαση των Δημάρχων να συνεργαστούν με ιδιωτική εταιρεία για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους δημότες τους, όσο και την επιχειρηματική ιδέα των δημιουργών της Κοινωνικής Εξέλιξης, αφού έγκαιρα και εύστοχα διαπίστωσαν μια ανάγκη και την μετουσίωσαν σε επιχειρηματική δράση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Τους τελευταίους 2 μήνες έχουν ακουστεί διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για την συνεργασία των Δήμων με την Κοινωνική Εξέλιξη.

Υπάρχουν 2 πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο Παλλήνηpress και στο Παλληνοτρόπιο στα οποία αναφέρονται ενστάσεις και αιτιάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κοινωνικής Εξέλιξης κατηγορώντας την εταιρεία και τους Δήμους που συνεργάζεται για την δημιουργία νέας γενιάς μεσαζόντων.

Για την πληρέστερη κατανόηση των αντιδράσεων παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του κ. Νίκου Σίμου στο Παλληνοτρόπιο.

-Τεράστιο πολιτικό και όχι μόνο θέμα, συνιστά ότι Δήμοι έχουν αναθέσει σε…εταιρία την οργάνωση και την ευθύνη διαχείρισης και πραγματοποίησης των περιβόητων «Λαϊκές Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», σύμφωνα με το δημοσίευμα του newsta.gr.

Από την αποκάλυψη αυτή εγείρονται μια σειρά ερωτηματικά, όπως:

– Πως επελέγησαν οι εν λόγω εταιρίες; Με διαγωνισμό ή όχι;

– Πως καλύπτουν τα έξοδά τους;

– Από ποίους (τους παραγωγούς;) και πόσο πληρώνεται;

– Ποίος αποφασίζει τελικά και με ποία κριτήρια σε ποιόν παραγωγό θα επιτραπεί να πωλήσει προϊόντα;

– Πόσο στοιχίζει στους Δήμους (παρουσία εργαζομένων, καθαρισμός χώρου κ.α.) η διοργάνωση και από που πληρώνονται;

Η σχετική αποκάλυψη έγινε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Αφορμή ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής Βλασόπουλου, να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνική Εξέλιξη» την διοργάνωση της «Λαϊκής Αγοράς Χωρίς μεσάζοντες»!

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους Δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Παλλήνης, Περάματος και Χαϊδαρίου!

Το Παλληνοτρόπιο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Ζούτσο, επικοινώνησε όμως με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Κουνενάκη η οποία διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας στην οργάνωση των Λαϊκών χωρίς μεσάζοντες στο Δήμο Παλλήνης. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here