Μαίρη Βιδάλη: «Στις μέρες μας θεωρώ, ότι επιβάλλεται να τονίσουμε την νεοελληνική μας ταυτότητα και να στηριχτούμε στους άξιους ήρωες της.»

0
289

Είναι αριστοκρατική, ευγενής, διακριτική και γοητευτική. Έχει αποφοιτήσει από το Pierce Collage – το Αμερικανικό Κολέγιο Αγίας Παρασκευής, φοίτησε στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά αυτό που πραγματικά ήθελε να γίνει ήταν ηθοποιός.

Έτσι γράφτηκε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, απ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά, σε βιντεοταινίες, σε κινηματογραφικές ταινίες, σε σήριαλ. Παρά την επιτυχημένη καλλιτεχνική της πορεία όμως αποφάσισε να ασχοληθεί κάποια στιγμή και με τα κοινά.

«Όλοι οι ρόλοι αφήνουν το αποτύπωμα τους, γι αυτό λένε πως εμείς οι ηθοποιοί, είμαστε πολύ τυχεροί, αφού μέσα στην μικρή μας ζωή, “ζούμε” τόσες άλλες και στην συγκεκριμένη τόσο σπουδαία.»

Εκλέχτηκε περιφερειακή σύμβουλος με τον κ. Σγουρό, από την πρώτη κιόλας υποψηφιότητά της. Το 2012, έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές. Ευτύχησε να γίνει μάννα μιας κόρης και δυο αγοριών. Μάλιστα η κόρη της Ευγενία στέφθηκε «Μις Γιανγκ» στα Καλλιστεία του Αντ-1 το 2008, όπως και η μαμά της είχε αναδειχθεί «Μις Μάγια» το 1976. 

Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε το δικό της θέατρο κι εκεί ανεβάζει ποιοτικές παραστάσεις. Πρόκειται για το Διάχρονο Θέατρο, στο οποίο φέτος πρωταγωνιστεί σε έναν πολύ ενδιαφέροντα μονόλογο του συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, υποδυόμενη την αγωνίστρια της αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, που συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε, ένα μήνα μόλις πριν την Απελευθέρωση της χώρας μας.

Στα πρώτα της βήματα είχε ενσαρκώσει με την ίδια επιτυχία και την πιο νέα ηρωίδα της Κατοχής Ηρώ Κωνσταντοπούλου στον κινηματογράφο και είχε συγκινήσει με την ερμηνεία της.

Ο λόγος για την ταλαντούχα φιλοξενούμενή μας Μαίρη Βιδάλη.

Λέλα Καραγιάννη, σύμβολο της Αντίστασης της Ελλάδας. Κυρία Βιδάλη πως και επιλέξατε ένα τόσο «δυνατό» για να μην πούμε «βαρύ» πρόσωπο για να υποδυθείτε τη φετινή σεζόν;

« «Δυνατό» ναι, αλλά με τίποτα «βαρύ», μάλλον «λαμπερό πρόσωπο» ήταν η Λέλα Κραγιάννη. Στις μέρες μας θεωρώ, ότι επιβάλλεται να τονίσουμε την νεοελληνική μας ταυτότητα και να στηριχτούμε στους άξιους ήρωες της.»

Είχατε επαφή και με συγγενείς της πριν το ξεκινήσετε;

«Ο βραβευμένος συγγραφέας του μονολόγου, Γιώργος Α. Χριστοδούλου, πριν μου προτείνει τον ρόλο, είχε την έγκριση του κειμένου από την εγγονή της ηρωίδας, Λέλα Β. Καραγιάννη, η οποία ζει στην Αμερική και έχουμε την ηθική της στήριξη.»

Βέβαια η παιδεία σας σάς δίνει τις δυνατότητες να αποδώσετε οποιοδήποτε ρόλο, ό,τι κι αν είναι. Πείτε μας τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για το ρόλο της Λέλας Καραγιάννη.

«Θεωρούσα ότι ποτέ δεν θα παίξω μονόλογο, γιατί είμαι από τους ηθοποιούς που ερμηνεύω μέσα από την επαφή με τους συναδέλφους επί σκηνής, αλλά όπως λένε και οι θεατές, σ’ αυτή την παράσταση, καλούμε να ερμηνεύσω πολλά πρόσωπα. Πιστεύω, ότι ήταν καθοριστική η σκηνοθετική ματιά της Γιώτας Κουνδουράκη.»

Μείνατε μόνο στο κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου, που έγραψε το θεατρικό έργο, ή ανατρέξατε κι αλλού για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αγωνίστριας και της κατάστασης;

«Είχα γνωρίσει την ηρωίδα, μελετώντας για τον κινηματογράφο τον ρόλο της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, βλέποντας φωτογραφικό υλικό στο Πολεμικό Μουσείο και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά καθώς και την βιογραφία της, γραμμένη από την εγγονή της.»

Θα λέγατε ότι απ όλους τους ρόλους που μέχρι τώρα υποδυθήκατε αυτός σας δυσκόλεψε περισσότερο;

«Όχι. Πολλά από τα βιώματα της είναι στο DNA μας. Μιλά για την καταστροφή της Σμύρνης – πρόγονοι μου είναι Μικρασιάτες. Πολεμά τον φασισμό – ήμουν στο Πολυτεχνείο, λάτρευε τις τέχνες – είμαι θεατρίνα, είχε επτά παιδιά – έχω τρία. Ο ρόλος που με δυσκόλευσε περισσότερο, ήταν η Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν.»

Όταν οι προβολείς σβήνουν σας ακολουθεί ακόμη η Λέλα Καραγιάννη ή την αφήνετε στο καμαρίνι σας;

«Όλοι οι ρόλοι αφήνουν το αποτύπωμα τους, γι αυτό λένε πως εμείς οι ηθοποιοί, είμαστε πολύ τυχεροί, αφού μέσα στην μικρή μας ζωή, «ζούμε» τόσες άλλες και στην συγκεκριμένη τόσο σπουδαία.»

Προσωπικά πιστεύω πως μετά από τόση ένταση πάνω στη σκηνή θα χρειάζεστε το χρόνο σας……

«Κι όμως η Λέλα με γαληνεύει. Η πίστη της στα ιδανικά, φωτίζει το σκοτάδι της επικείμενης ανυπαρξίας μας.»

Πείτε μου αντιδράσεις του κοινού. Έχει απήχηση, τι σας λένε; νομίζω θα φεύγουν συγκλονισμένοι. Ήρθαν να σας κάνουν κάποια σχόλια;

«Οι κριτικοί ανταγωνίζονται σε επαίνους ο ένας τον άλλο, οι θεατές γέμισαν το διαδίκτυο και το βιβλίο εντυπώσεων που έχουμε στο φουαγιέ, με συγκινητικά και εγκωμιαστικά σχόλια και αυτό που μου έχουν πει πάρα πολλοί, είναι ότι φεύγουν με ανεβασμένο το ηθικό τους.»

Στην αρχή της καριέρας σας υποδυθήκατε μια άλλη πολύ νεαρή ηρωίδα την Κατοχής την Ηρώ Κωνσταντοπούλου στο σινεμά. Έχουν κοινά στοιχεία οι δυο αυτές γυναίκες;

«Και οι δυο ανήκαν στην αστική τάξη, ήταν εξαιρετικά καλλιεργημένες και χωρίς βιοποριστικά προβλήματα. Κοινές ηθικές αξίες, δυναμισμό και αυταπάρνηση.»

Και λίγο στα προσωπικά σας…Η καλύτερη στιγμή της ζωής σας μέχρι τώρα;

«Όταν έφερα στον κόσμο το πρώτο μου παιδί. Φυσικά, αυτή την ιερή στιγμή, ευτύχησα να την ζήσω άλλες δυο φορές.»

Δουλεύατε πάρα πολύ. Μπορούσατε να είσαστε και μαμά και επαγγελματίας;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ελεύθερο χρόνο για να βλέπω τα παιδιά μου, κι αυτό με στενοχωρούσε πολύ. Έτσι κάποιες φορές τα έπαιρνα μαζί στα γυρίσματα, έπαιζαν αν τύχαινε κιόλας, και για να μην τα στερούμαι, αλλά και για να καταλάβουν κι εκείνα τη δουλειά της μητέρας τους.»

Μετανιώνετε για….Θυμώνετε όταν…..Χαίρεστε όταν…..Φοβάστε τι; Πότε αγχώνεστε;…Μικρή πολυτέλεια στη ζωή σας; Επόμενο βήμα σας;

«Μετανιώνω για κάποιες επιλογές μου. Θυμώνω, αλλά μου περνάει γρήγορα. Χαίρομαι, όταν χαίρονται και οι άλλοι. Φοβάμαι τις αρρώστιες και τον πόλεμο.

Αγχώνομαι με την όλη κατάσταση της χώρας μας. Μικρή-μεγάλη πολυτέλεια στην ζωή μου, τα ταξίδια.

Ελπίζω να είναι πολλά τα επόμενα βήματά μου. Προς το παρόν η πρεμιέρα της πρωτόπαιχτης κωμωδίας του Πιερ Μπομαρσαί «Οι Ένοχοι», που θα παίζεται παράλληλα με την «Λέλα Καραγιάννη» στο Διάχρονο Θέατρο.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here