ΜΕΓΑ περιβαλλοντικό πλήγμα στην Άνω Κηφισιά και στο προστατευόμενο από το «Natura 2000» ρέμα Σαπφούς!

0
460

Η Άνω Κηφισιά και το προστατευόμενο από το Natura 2000 ρέμα Σαπφούς, δέχονται επί τρεις μέρες τώρα περιβαλλοντικό πλήγμα με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εδώ και τρία 24ωρα τουλάχιστον, από την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα, μια μεγάλη περιοχή έχει κατακλυστεί από ανυπόφορη δυσοσμία και τα λύματα του «τυφλού» και ανολοκλήρωτου τμήματος του δικτύου αποχέτευσης, που αναμένει τη σύνδεσή με τον κεντρικό αγωγό του Αμαρουσίου, περνώντας κάτω από το ρέμα Σαπφούς.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε την Τετάρτη 18/05/2016 το απόγευμα στις οδούς Αρκαδίου και Αγίου Νεκταρίου, μετά την υπερχείλιση και την ορμητική ροή λυμάτων από την οδό Δωδεκανήσου, όπου και πέταξαν το προστατευτικό κάλυμμα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, οπότε και ολοκληρώθηκε το βασικό δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή, οι κάτοικοι της Άνω Κηφισιάς αναμένουν τη σύνδεση των ακινήτων τους. Ακόμη και αυτοί που έσπευσαν να καταβάλλουν το κόστος σύνδεσης στον Δήμο, ενώ σε κάποιους επεστράφη, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας να προκηρυχθεί η εργολαβία των συνδέσεων.

Η επίσημη αιτιολογία του Δήμου Κηφισιάς είναι ότι συγκεκριμένος εργολάβος με συνεχείς ενστάσεις του «μπλοκάρει» τη δημοπράτηση των έργων, όπως συμβαίνει και για τις συνδέσεις αποχέτευσης στην περιοχή της Εκάλης.

Εμπρός του αδιεξόδου και αντί συνδέσεων αποχέτευσης, η αγανάκτηση των κατοίκων της Άνω Κηφισιάς ξεχείλισε…..στην κυριολεξία.

«Δυστυχώς, η Άνω Κηφισιά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την αποχέτευση, ένα αυτονόητο αγαθό που στερούνται συμπολίτες. Έχει κατακλυστεί από λύματα ανενεργού αγωγού που έχουν ποτίσει και έχουν μολύνει τα πάντα με τεράστια ζημιά και για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή με λύματα που ρέουν επί τρία 24ωρα στο προστατευόμενο από το Δίκτυο Natura 2000, ρέμα Σαπφούς».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την έκτακτη κατάσταση ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής Γιώργος Σκορδίλης, την ίδια ώρα που εξελισσόταν τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς στις 18/05/2016.

Επί τόπου βρίσκονται τεχνικά συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Κηφισιάς, ενώ αρμόδιο υγειονομικό κλιμάκιο πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για ενδεχόμενους κινδύνους από τη μόλυνση στη δημόσια υγεία. Η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει την ευθύνη της άντλησης των ακαθάρτων και της αποκατάστασης της ζημιάς στην περιοχή, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα, αλλά ούτε και να εντοπίσει την πηγή του στο ανενεργό τμήμα του δικτύου αποχέτευσης.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, προσερχόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/05/2016 από την περιοχή της Άνω Κηφισιάς, όπου και βρισκόταν νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης «από την τόσο μεγάλη και ακατάπαυστη ροή των λυμάτων» και μετέφερε την εκτίμηση της ΕΥΔΑΠ που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ενέργειες, χωρίς να επιτρέψει την παρέμβαση του Δήμου αλλά και του εργολάβου του έργου ότι «μέχρι το πρωί θα έχει διορθωθεί το πρόβλημα».

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τις παρενέργειες στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον της περιοχής και στο οικοσύστημα του ρέματος Σαπφούς από τη μόλυνση, αλλά και για το ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες και τις ενέργειες αποκατάστασης παραμένουν. Όπως αναπάντητα επί της ουσίας παραμένουν και τα ερωτήματα των κατοίκων. «Γιατί στερούνται αποχέτευσης εν έτει 2016»;

Ως «λίστες της ντροπής» χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σκορδίλης την παρατεταμένη αναμονή των κατοίκων της Άνω Κηφισιάς για 17 και 20 μήνες με καταβεβλημένα, μάλιστα, τα ποσά σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης και ζήτησε κατά προτεραιότητα την αποπεράτωση του αποχετευτικού έργου στην περιοχή, που «έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από τα ''παιχνίδια'' εργολάβων και με τον Δήμο να αδυνατεί να κάνει τις συνδέσεις».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here