Μεθοδεύσεις για να εμποδιστεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

0
150

Μεθοδεύσεις με πιέσεις, συκοφαντικά δημοσιεύματα και προσωπικές απειλές, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης κατήγγειλε χθες η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η Γενική Επιθεωρήτρια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πιέσεις που δέχεται η ίδια και οι 12 επιθεωρητές της ανεξάρτητης ελεγκτικής Αρχής, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο τους, ειδικά για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis αλλά και για άλλες μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Η Παπασπύρου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον έλεγχο που διενεργείται για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο το ανακριτικό υλικό μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 250.000 σελίδες (!) και στις αρχές του νέου έτους αναμένονται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα πορίσματα.

Αποδέκτες μηνύσεων

Στο πλαίσιο της διερεύνησης λοιπόν του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι αρμόδιοι επιθεωρητές έγιναν αποδέκτες μηνύσεων για «παράβαση καθήκοντος» από υπαλλήλους και το σωματείο εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η αιτιολογία δε για την υποβολή της μήνυσης ήταν από την πλευρά των υπαλλήλων ότι οι επιθεωρητές δεν αποδέχτηκαν έγγραφα, τα οποία όμως δεν όφειλαν, όπως εξήγησε η κ. Παπασπύρου, να έχουν στην κατοχή τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και γι’ αυτό τον λόγο η ΓΕΔΔ ζήτησε από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους να τα παραδώσουν με τη νόμιμη διαδικασία στην Αρχή, πράγμα που δεν έκαναν.

Η ανακριτική διαδικασία των επιθεωρητών αποκάλυψε δε ότι οι υπάλληλοι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα τα οποία: 

α) ήταν αντίγραφα των πρωτογενών εγγράφων, των οποίων δεν είναι εκδότες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και δεν όφειλαν να τα κατέχουν, κατά συνέπεια τίθεται ζήτημα υπεξαγωγής 

β) δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τα πρωτογενή έγγραφα στο αρχείο της υπηρεσίας και διερευνάται αν αυτά υπάρχουν, δεδομένου ότι στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν χαθεί φάκελοι, που δεν εντοπίζονται μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, όπως αποκάλυψε για τον έλεγχο στο σκάνδαλο της Novartis, προκαλώντας μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο, στον αρχικό έλεγχο στο υπ. Υγείας για την υπόθεση δεν βρέθηκαν έγγραφα ενός ολόκληρου χρόνου, για τη χρονιά 2012-2013, τα οποία ανακτώνται τώρα μετά κόπων και βασάνων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών πορισμάτων.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε, τα προσκόμματα αυτά δεν θα εμποδίσουν την έκδοση συντόμως των πρώτων πορισμάτων, στα οποία ο έλεγχος επικεντρώνεται τόσο στο τμήμα της τιμολόγησης των φαρμάκων όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς κ.λπ.

Ενοχλούν οι έλεγχοι

Με ιδιαίτερα αιχμηρά λόγια εκφράστηκε η κ. Παπασπύρου και για το πρόσφατο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Ελευθερίας του Τύπου» (26-11-2017), το οποίο κάνει λόγο ότι επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος όλων των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από τη λειτουργίας μιας «Υπέρ-Αρχής», του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεωρήσεων και Ελέγχου (ΣΟΕΕ). 

Η κ. Παπασπύρου χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές, ανυπόστατο και δυσφημιστικό» σημειώνοντας ότι το εν λόγω όργανο υφίσταται από το 2002 και προεδρεύεται από τον εκάστοτε γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παρέμενε ανενεργό ως τον Απρίλιο του 2016. 

Το ΣΟΕΕ, εκ του ρόλου του, σύμφωνα με τη ΓΕΔΔ, έχει σκοπό τον συντονισμό όλων των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου, ενώ μπορεί να αποφασίσει τη διενέργεια κοινών επιθεωρήσεων και ερευνών από μεικτές ομάδες επιθεωρητών προκειμένου ο έλεγχος να είναι διεισδυτικότερος και χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

Η γενική επιθεωρήτρια ανέφερε το παράδειγμα του πρόσφατου ναυαγίου της Αγίας Ζώνης, για οποίο το ΣΟΕΕ συνεδρίαζε κάθε βδομάδα, με αποτέλεσμα τον ταχύτερο συντονισμό για την απορρύπανση του Σαρωνικού.

Η κ. Παπασπύρου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι «η λειτουργία του ΣΟΕΕ έφτασε να προκαλέσει κριτική επί της αρχής του, 15 έτη μετά τη θεσμοθέτησή του και μάλιστα κατά τον χρόνο που μικτά κλιμάκια επιθεωρητών του έχουν αναλάβει κάποιες από τις σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων ετών». 

Φαίνεται, συμπλήρωσε η γεΔΔ, «πως με τους μεγάλους ελέγχους που διενεργεί το ΣΟΕΕ έχει αρχίσει να ενοχλεί η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του γεΔΔ, καθώς και η αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος για εκτεταμένους και συντεταγμένους ελέγχους που εστιάζονται κυρίως στον έλεγχο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».

Τέλος, όπως τόνισε η κ. Παπασπύρου, «ως προς την αναφορά συγκεκριμένα στο πρόσωπο της ίδιας και την υποτιθέμενη σχέση της με κυβερνητικά στελέχη, η εφημερίδα αναπαράγει λεπτομερώς παλαιότερο ψευδές, ανυπόστατο και κακόβουλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», παρά το ότι η γεΔΔ έχει απαντήσει αναλυτικά και εξώδικες δηλώσεις έχουν αποσταλεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» και σε κάθε υπεύθυνο».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here