Με απλά λόγια πέταξαν 343 εκ. ευρώ στο Ελληνικό!

0
299

Μία ακόμη άστοχη ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης και Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου παρατηρείται με την πώληση της «Ελληνικό Α.Ε.».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας RealNews, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε – μέσω σχετικού διαγωνισμού – την αξιοποίηση της έκτασης του ελληνικού στην εταιρία Lamda Development του Ομίλου Λάτση, έναντι τιμήματος 915 εκ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας και σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί μόλις σε 580 έως 700 εκ. ευρώ.

Οι υπέρμαχοι του μεγαλύτερου deal όλων των εποχών στον τομέα του real estate από πλευράς Δημοσίου υποστηρίζουν ότι η σύμβαση, η οποία υπεγράφη μεταξύ της εταιρίας και του κράτους, θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία με επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της, η Lamda Development τονίζει ότι «η συνολική επένδυση της εταιρίας και της κοινοπραξίας που την πλαισιώνει, δηλαδή της Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι και του κινεζικού ομίλου Fosun», θα ανέλθει, όσον αφορά στην αξιοποίηση του Ελληνικού, στα 7 εκ. ευρώ».

Μέχρι στιγμής, όμως, το κράτος και οι φορολογούμενοι φαίνεται ότι μετρούν μόνο απώλειες. Βάσει των στοιχείων που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία αναφορικά με την αξία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αυτά κόστισαν στους Έλληνες 343,4 εκ. ευρώ.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Θωμά στοίχισε 116,2 εκ. ευρώ, το Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού (σόφτμπολ, μπέιζμπολ, χόκεϊ, ξιφασκία, χάντμπολ, μπάσκετ) 192,6 εκ. ευρώ και το Ολυμπιακό Κέντρο Κανό-Σλάλομ Ελληνικού, 34,4 εκ. ευρώ.

Με απλά λόγια, οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν για την κατασκευή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων περισσότερα χρήματα από όσα θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο ως προκαταβολή από τον Όμιλο Λάτση και μάλιστα όταν ξεκινήσει το έργο.

Σημειώνεται δε, ότι τα 915 εκ. ευρώ θα δοθούν από τη Lamda Development σε βάθος δεκαετίας, ενώ η προκαταβολή που προβλέπεται ανέρχεται σε 302 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από την προκαταβολή, θα διεξαχθούν ο έλεγχος της επένδυσης αλλά και ο ανεξάρτητος διαγωνισμός για τη δημιουργία καζίνο.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν την οικονομική ευρωστία της εταιρίας Lamda Development, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκ. ευρώ, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.

Προσθέτουν, δε, ότι είναι παράδοξο μια εταιρία που εμφάνιζε ζημίες να αναλαμβάνει επένδυση του βεληνεκούς του Ελληνικού.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here